Захари Карабашлиев

  Захари Карабашлиев е писател и главен редактор на голямото българско издателство „Сиела“.

  Пише проза и драматургия. Aвтор е на романа „Хавра“, както и на романа „18% сиво“ – бестселър с 25 преиздания в България и преводи в Съединените щати, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и др. – класиран сред стоте най-любими книги на българските читатели в кампанията на BBC Голямото четене.
  Негови разкази и пиеси са публикувани в книгите „Кратка история на самолета“, „Симетрия“, „Откат“ и други сборници и списания, превеждани са на английски, немски, френски, руски, полски, арабски и др. Включен е в престижната американска антология „Най-добрата европейска проза 2018“.
  Негови пиесите са играни и награждавани в България, Германия, Лисабон Калифорния, Ню Йорк…

   По негови сценарии и текстове са снимани късометражни(“История с торта”, “Непознати”) и пълнометражни филми.
  Екранизацията по неговия едноименен роман “18 % Сиво” предстои да излезе в началото на 2019 в мащабна, международна филмова продукция.

  Карабашлиев е носител на наградите “Роман на годината” на Фонд 13 Века България, “Роман на годината” на Фондация ВИКХристо Г. ДановХеликон, “Наградата на читателите” Цветето на Хеликон (2 пъти), Аскеер за драматургия и др.
  През 2014 г. Захари Карабашлиев напуска слънчева Калифорния и се премества в София, където поема поста главен редактор и продължава да пише.

  Контакти

  Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)