д-р Анна-Мари Виламовска

  Носител на докторска степен по приложна икономика от РАНД (The RAND Corporation), в периода 2003 – 2005г. Анна-Мари работи по създаването на национални пенсионни системи в Централна и Южна Азия, Близкия Изток и Централна Европа, като част от екипи на Световната Банка (IBRD/IDA) във Вашингтон, Окръг Колумбия. От 2005 г. до 2010 г. тя ръководи разработването на приложни аналитични проекти в сферите на добавената стойност в здравеопазването и образованието и иновационните политики за големи международни, частни, правителствени и неправителствени клиенти в РАНД Лос Анджелис и РАНД Брюксел.

  В периода 2012 – 2017 г. Анна-Мари е старши съветник на Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев, по ресорите иновационни политики и здравни политики. В тази роля тя развива и ръководи инициативите на президента „Награди за изгряващи млади ИТ изследователи и предприемачи с български произход – Джон Атанасов“ и най-голямата благотворителна инициатива в България: „Българската Коледа“. Тя оглавява и президентския съвет за наука, образование и икономическо развитие.

  През 2015 г. Financial Times, Visegrad Fund, Google и ResPublica класират Анна-Мари сред 100-те иноватори създаващи съвременна Европа. През 2016 г. Република Полша я удостоява, в качеството й и на полски гражданин, с държавното отличие Орден за Заслуги „Командорки кръст“ за нейните заслуги за създаване на иновативна Европа, превръщайки я в един от най-младите му носители.

  След края на мандата на президента Плевнелиев, през февруари 2017 г., Анна-Мари стартира компанията си за приложни икономически анализи „Работещи идеи“. През първата половина на 2017-тя ръководи разработването на новата „Образователна стратегия на община Пловдив за периода 2017 – 2022 г.“, приета през юли 2017 г. от общинския съвет на град Пловдив. През същия период Анна-Мари ръководи структурирането и първия етап на първото публично-частно партньорство на ниво ИТ индустрия / МОН „IT Talent Hub Bulgaria 2017 – 2020“. Анна-Мари продължава да е един от посланиците на ЕК за дигитални умения и дигитално предприемачество, и представител на България в борда на Европейската Комисия за дигитално предприемачество.

  Контакти

  Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)