“Моята България в чужбина” е рубрика, посветена на посланиците на “Кариера в България. Защо не?” 2018 от различни български студентски общности в чуждестранни университети. В нея ти представяме бивши и настоящи студенти, които са избрали да се развиват в чужбина и които популяризират форума сред състуденти и приятели навън. Регистрирай се безплатно и ти.

Как се казваш?

Мариян Димитров.

Къде живееш и какво учиш/работиш?

Живея в Ница, Франция, уча Информация и комуникация.

Каква е твоята България в чужбина? Какво от нея присъства в живота ти там?

Признавам си, че често моята България в чужбина е малко идеалистична. Когато съм в чужбина, родината ми е прекрасна, склонен съм да представям само хубавите ѝ страни и рядко се сещам за слабостите ѝ. Защитавам я ревностно от остри нападки.
Дори и на 2000 км, ежедневието ми е свързано с България – език, кухня, приятели, семейство, новини.

Разкажи ни малко повече за българската общност в твоя университет – колко често се събирате и какви инициативи организирате заедно?

Все още в нашия университет няма ясно обособена българска общност. Не са малко българите, които учат в града, но те са разпръснати из факултетите и се делят на по-малки групи, което е абсолютно нормално. Персонално, за моята българска група, която е около 10 човека, мога да кажа, че се събираме доста често, честваме празници заедно, готвим заедно, ходим на други мероприятия, организирани от и за българи.

Основен двигател на българщината в региона е “групата на българите в Ница, Кан и Монако”. В нея, освен че може да се намери полезна информация за лекар или жилище, се огранизират събития за големите български празници или фолклорни програми.

Какво ти дава опитът в чужбина?

Смятам, че всяко начинание и опитът от него ни обогатяват по някакав начин. Опитът в чужбина е безценен шанс, той не може да се опише, трябва да се изживее. Най-големият урок за мен е житейският. Това да напуснеш зоната си на комфорт и да предизвикаш себе си и да осъзнаеш, че можеш много повече, отколкото очакваш.

От колко време не си в България и какво ти липсва от нея?

От 3 години не живея постоянно в България, но пък често се връщам. Липсват ми много неща, но аз съм доста адаптивен, обичам новостите и разнообразието, така че не ми е трудно да се справям. Разбира се, когато се прибера вкъщи, наваксвам всички липси 🙂

Какво научи за себе си и България, когато се премести да учиш навън?

За себе си научих, както казах и в по-горен отговор, че човек е страшно адаптивен и приспособим, просто трябва да се предизвиква.
За България научих, че далеч не е най-лошото място на света за живеене, както ние, българите я описваме. И че няма само добро или само лошо, всяко местенце на света има своите позитиви и негативи, въпросът е да откриеш твоето.

При какви условия би търсил място и завръщане в България?

Няма конкретно условие, стига да го искам силно, бих се прибрал по всяко време.

В каква сфера искаш да се развиваш?

В сферата на комуникациите.

Защо избра да станеш student ambassador и да подкрепиш “Кариера в България. Защо не?”

На първо място винаги съм обичал да подкрепям всякакви инициативи, които целят да помагат на хората, било то пряко (чрез средства и дейности) или косвено (информативно). Смятам, че социалната и обществена ангажираност е изключително важна в днешно време и тя е основният носител на промяната. На второ място, темата е близка до мен, пряко ме засяга, мисля, че мога да бъда полезен, пък и знам, че за развитието на една държава основна роля имат младите хора, а аз бих искал България да се развива.

 

Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)