Красимира Димитрова: “Бъдеще има навсякъде, където носим със себе си комбинацията от труд, постоянство, креативност и късмет.”

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казваш?

Красимира Димитрова

Къде работиш?

ТИТАН БГ, производствен сектор

На каква позиция?

Старши процесен инженер

Опиши работата си с няколко изречения?

Идеалната комбинация от теория и практика, за които един инженер може да си мечтае. Този баланс помага на теоретик като мен да не моделира процесите като по учебник. До голяма степен работа ми е свързана с анализ на данни, мониторинг, измервания, координиране на проекти.

Къде си училa/работилa в чужбина ?

Започнах да уча т.нар. немска специалност (процеси и апарати) към ХТМУ София. Това отвори вратите ми за Германия. Дипломирах се в Leibnitz Universiteat Hannover, докторантурата направих в TU Chemnitz, след което работих и в университета TU Freiberg. Преди да се върна бях в един от заводите в Германия на световния лидер по това време в производсвото на добавки и цимент Lafarge. Позицията бе сходна на тази, на която съм и тук. Пожелавам на младите и способни хора да попаднат в такава среда и култура на работа, каквато само големите концерни могат да предложат.

Колко време беше в чужбина?

Над 9 години работих в интернационална среда.

Кога се върна в България?

От 2009 година съм в Родината, но продължавам да пътувам зад граница.

Защо избра да се върнеш в България? 

Бе по лични причини. Но, както се казва, рано или късно щях да се върна. Заминах с идеята да се уча и развивам при по-добрите, а не за постоянно.

Би ли посъветвала младите хора да се върнат в България? Какво би казала на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?

Това трябва всеки да реши сам за себе си. Зависи от сферата на образование и къде искат да работят. Бъдеще има навсякъде, където носим със себе си комбинацията от труд, постоянство, креативност и късмет. Ако трябва да взема за пример фирмата, в която работя, открито мога да кажа, че качеството на труд е високо. Различаваме се по начина на комуникация и не винаги ясното разпределение на задачи и отговорности, с каквито бях свикнала в Германия.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна?

Културният шок не е преодолян и до днес напълно. Все още се дразня от проявата на балканския манталитет, от всезнайковците и крещенето. Приятелите ми останаха зад граница и не е лесно намирането на подходяща среда.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?

Близостта до семейството, хубавата ни природа и честата възможност да сменям средата – от големия град към малката вилна зона.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина? 

Домашният уют и мястото, където изкарвах ученическите си ваканции. Имах късмета като дете да видя овощната градина на България такава, кавато е била запечатана в картините на най-известния ни живописец от началото на XX век. Липсваше ми красотата и уханието на цъфнали дървета.

Опиши живота си в България с три думи. 

Динамичен (умножено по 3).

Как си намери работа?

Директно кандидатствах без да има свободна позиция.

Любимото ви място в България?

Под асмите на вилата.

Бил ли си на предишно издание на Кариера в България. Защо не? Ако, да, кога?

Да, на 5 издания съм била. Прекрасно място за networking. Мотивираща е средата на форума и това се дължи на разказите и презентациите на успелите българи по света и у нас.

Как форумът ти помогна за твоето кариерно развитие?

Не е повлияло върху кариерното ми развитие. Не съм посещавала “Кариера в България” с такава цел.

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли?

Относно избора вече отговорих. Не съжалявам за връщнето ми. Условия за развитие има и тук. Доказва го например фактът, че ми предстои да се дипломирам в BWL Institut Basel в Швейцария, специалност бизнес администрация.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)

Интересувате се от нашите кариерни събития?

Абонирайте се!

Разберете първи за нашите предстоящи кариерни събития за българи с опит в чужбина!