Вяра Гигова: “Живееш в България, а работиш за чужбина. За 8-те часа прекарани в офиса, можеш всеки ден да правиш околосветско пътешествие.”
Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.
Къде работиш? 
Pontica Solutions
На каква позиция? 
Recruitment Associate with French
Опиши работата си с няколко изречения. 
Работата ми е динамична, цветна и обогатяваща. Динамична, защото е свързана с ежедневна комуникация с много и различни хора. Като Recruiter(Експерт, подбор на персонал), имам интересната задача да селектирам и интервюирам хора от почти цял свят, носещи освен професионалните си истории, и личните. Точно затова работата ми е цветна- има разнообразие както в позициите, с които работя (технически, нетехнически, специфични), така и в бизнес клиентите на компанията ни, съответно и в кандидатите за профилите. Обогатяваща е, защото уча нови процеси, навлизам в различни професионални сфери и детайли, които преди са били сякаш скрити за мен. Завършвайки хуманитарна специалност и следвайки такава в Магистратурата си, винаги съм се възхищавала на света на технологиите, математиката и програмирането, но съм била далеч от него и честно казано, не съм се опитвала да го разбрирам. Предизвикателството да разговарям с опитни програмисти и да дискутирам ползваните от тях технологии всъщност се оказа лесно, а днес- интересно. В компанията, от която съм част, имам примера на успешни в бизнеса хора и работейки с тях, разбирам все по-добре динамичния свят на outsourcing бизнеса: трябва винаги да си готов за промяна, нов план, преструктуриране, идеи, различно темпо…а това сякаш е като игра и стратегиите винаги са много.
Къде си учила/работила в чужбина
Заминах във Франция, град Бордо в Université Bordeaux Montaigne по студентската програма Erasmus.
Колко време беше в чужбина? 
Прекарах една година във Франция, през която научих много.
Кога се върна в България? 
В началото на 2016г.
Защо избра да се върнеш в България? 
Още преди да замина осъзнавах колко възможности има у нас за хората, говорещи чужди езици и/или специалистите от търсените професии (напр.: програмистите). Когато се върнах, те сякаш се бяха умножили. Не визирам единствено outsourcing компаниите, но и всички възможности за съвместна работа с чуждестранни инвеститори, партньори и спонсори в образователната, хуманитарната сфера и други. Стига да сме отворени и готови за предизвикателства, в България можем да намерим интересни компании, позиции и поле за развитие.
Би ли посъветвала младите хора да се върнат в България? Какво би казала на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 
Винаги съм смятала, че има значение в коя страна сме родени и това може би не е случайно, така че- защо да не дадем шанс на родината си? В България, според мен, със сигурност има бъдеще и пазара е конкурентноспособен, а и дава шанс на младите. На мен ми бе даден шанс да работя с френски и английски език още веднага, щом завърших средното си образование. На 18 години вече работех в една от най-големите outsourcing технологични компании в света и научих много. Да, бих препоръчала на младите хора да се върнат и да опитат да намерят своето място. Щом сме се родили тук, винаги мястото ни в България ще “се пази”, така че със сигурност “имаме място тук”.
Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна? 
Кариерно ориентиране, намиране на позиция, която да отговаря на образованието ми и доверието към работодателите.
Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 
1) Тук си “Някой”, тук не си чужденецът.
2) Живееш в България, а работиш за чужбина. За 8-те часа прекарани в офиса, можеш всеки ден да правиш околосветско пътешествие.
3) В България се запознавам с големи таланти, интелигентни хора, говорещи няколко езика перфектно и които бих взела за примери. Осъзнавате ли колко талантливи българи има около нас? А хубавото е, че можеш да взимаш съвети от тях на…български.
Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина? 
Топлината у хората, отношението “Ти си един от нас и ще те подкрепим” и семейството.
Как си намери работа?
Чрез нетуъркинг.
Любимото ти място в България? 
Навсякъде в красивите ни планини
Бил ли си на предишно издание на Кариера в България. Защо не? 
Да, през 2016г.
Как форумът ти помогна за твоето кариерно развитие?
Успях да се ориентирам в условията, да разбера в кои компании бих могла да кандидатствам за работа и да си направя готина моментна снимка с приятелка, която и до ден пазя.
Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
Тук се развивам и не съжалявам.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)