Васил Григоров: “Най-голямото предимство за мен несъмнено беше фактът, че съм си у дома, където вече съм си подсигурил място за живот, въпреки това първоначално да е вкъщи с родителите ми.”

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казвате?
Васил Григоров

Къде работите?
Paysafe

На каква позиция?
Customer Relations Executive

Опишете работата си с няколко изречения?
Специализирам във функционалността на дигиталните портфейли на компанията и съм отговорен за това клиентите ни да оперират успешно със системата. Сред основните ми отговорности е да комуникирам с клиентите ни и да им асистирам при въпроси и проблеми свързани с дигиталните им плащания.

Къде сте учили/работили в чужбина?
Завърших бакалавърска степен “Computer Science” в Cardiff University, Wales.

Колко време бяхте в чужбина?
3 години.

Кога се върнахте в България?
Лятото след завършването и диплопирането ми – 2017г.

Защо избрахте да се върнете в България?
След 3 невероятно забавни и запомнящи се години имах нужда да се върна на родна земя, най-вече за да се видя отново със семейството и приятелите ми. Смея да заявя, че времето, което прекарах учейки в Англия, ме издигна като личност. Отговорността, която поех, неизменно ме превърна от тийнейджър във възрастен човек. Срещнах интригуващи хора и сформирах доживотни приятелства. Натрупах купища спомени и изживявания, които изцяло промениха възприятието ми за България и за света като цяло – и то за добро. Въпреки всичко, нещо винаги ме дърпаше обратно- у дома.

Бихте ли посъветвали младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво бихте казали на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?
Твърдо да! Смятам, че в България има купища възможности за всички млади, амбициозни хора, които все още мислят положително и са готови да работят за собствената си кариерна реализация. Най-лесно е човек да не положи значително усилие, да каже, че в България няма бъдеще и да избяга в чужбина. А реалността е такава, че стига човек да има желанието, то той би могъл да си подсигури процъфтяващо бъдеще у дома. Аз лично си изумих от това колко много международни компании (а дори и български) са сформирани в България и набират млади хора за разнообразие от позиции.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред вас, когато се върнахте?
Не мисля, че съм се сблъсквал с каквито и да е предизвикателства и за това ми е трудно да спомена някое, още по-малко три. Но все пак, за да отговоря на въпроса, предизвикателство е може би „клеймото“, което хората поставят върху теб задето си се завърнал в България. Въпросът, който ми задават най-често е: „Защо се върна, не ти ли хареса там?“. А отговорът е: „Разбира се, че ми хареса, но и в България също ми харесва“. Затова бих казал, че първоначалното предизвикателство е да убедиш хората, че решението да се върнеш у дома е за добро.

Какви според вас са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?
Най-голямото предимство за мен несъмнено беше фактът, че съм си у дома, където вече съм си подсигурил място за живот, въпреки това първоначално да е вкъщи с родителите ми. Това ми даде възможността да се фокусирам върху спокойното търсене на правилната за мен работа, без да съм притиснат от покриване на наем, сметки и разходи за живот, които хич не са ниски в чужбина. Другото предимство е пряко свързано с намирането на работа. Фактът, че съм завършил в чужбина, отчасти съм повлиян от чуждестранния манталитет и начин на мислене и най-малкото съм усъвършенствал един чужд език, се цени неимоверно от повечето работодатели. Това по никакъв начин не означава, че автоматично съм по-квалифициран от някого, който е учил и живял в България, но определено е предимство. Последното нещо, коете ме накара да мисля още по-положително за евентуалната ми реализация у дома е това, че след като поживях навън се уверих, че животът в България хич не е по-лош от този в чужбина.

Какво ви липсваше най-много, докато бяхте в чужбина? 
Освен семейството и приятелите ми, разбира се, най-много ми липсваше възможността в рамките на няколко часа път да отида на ски през зимата, а лятото – на море. Когато са лесно достъпни е и лесно да се приемат за даденост. Всички тези предимства, които се намират в границите на нашата родина – десетки планини, върхове, природни забележителности, море. Също така, макар и да не звучи като нещо съществено, липсваше ми и разнообразния ни климат – горещо лято, люта зима.

Любимото ви място в България?
Изключително труден въпрос. Нещото, което ценя най-много у България е разнообразието. Както споменах по-горе- имаме десетки планини, върхове, пещери, природни забележителности, море, езера и т.н.. Много ми и трудно да определя едно като любимо.

Защо избрахте да останете в България? Съжалявате ли?
Мисля, че взех правилно решение като реших да се върна и да се развивам в страната си. Определено не съжалявам.

Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)