Силвия Узунска“Смятам, че с натрупания житейски и професионален опит в чужбина младите хора можем да внесем свежа вълна, различен поглед.”

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Къде работите?

Карготек България

На каква позиция? 

Специалист „Управление на човешките ресурси“

Опишете работата си с няколко изречения? 

До съвсем скоро работата ми беше съсредоточена главно в това да изграждам организацията, свързвайки нуждите на бизнеса с най-добрите таланти. Понастоящем съм част от динамичен екип от спепциалисти и експерти в областта на човешките ресурси, който проактивно консултира и се грижи за своите клиенти (служителите), следвайки стандартизирани процеси.

Задълженията ми включват както системно администриране на HR данни, така и разрешаване на запитвания и ежедневна комуникация с клиенти, предлагане на идеи и методи за подобряване и усъвършенстване на процесите, и не на последно място ‒ отговорността всеки колега да получи навреме и правилно изчислена своята заплата.

Къде сте учили/работили в чужбина? 

Учих два семестъра в Чехия, в Karlova univerzita в Прага. След това работата ми като преводач с чешки език беше обвързана с чести пътувания до различни градове из Чехия. Професионалният ми път се измени, но чешкият оставаше в основата. Започнах да работя като специалист „Човешки ресурси“ с чешки език в България. Преди около година получих предложение от компанията да замина за Прага и да се присъединя към екипа там. Сега отново съм на родна земя, щастлива от направения избор.

Колко време бяхте в чужбина? 

Почти година.

Кога се върнахте в България? 

Преди месец.

Защо избрахте да се върнете в България? 

Заминах с идеята, че ще се върна. Тук се чувствам добре и съм щастлива. Това е моето място. 🙂

Бихте ли посъветвали младите хора да се върнат в България? Какво бихте казали на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 

Да! Смятам, че с натупания житейски и професионален опит в чужбина младите хора можем да внесем свежа вълна, различен поглед, амбиция и активност, която много ни липсва и така да се постигне някакъв баланс в настоящето, дори прогрес. Факт е, че за определени професии шансът за реализация в България е малък, дори минимален. Зависи и какви цели си поставя човек и дали за тях има поле за реализация на нашата земя. Но е вярно и това, че като цяло възможностите за развитие в България се увеличиха през последните години.

Много мои приятели също се прибраха, други, разбира се, останаха. Устройваш се, получаваш добри пари, подредено е, има правила, спазват се. На мен не ми беше достатъчно. За бъдещето не мога да кажа друго освен, че за мен бъдеще има там, където са хората, които обичам и без които всеки един мой успех се обезсмисля. Смятам, че всяка победа, малка или голяма, трябва да се сподели на живо, не от разстояние. Просто не е същото, поне за мен. И вярвам, че можем да бъдем достатъчно успешни и щастливи и в България, да имаме хубава и добре платена работа, да сме доволни от това, което правим, стига да го искаме и да имаме правилната мотивация.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред вас, когато се върнахте? 

Не мисля, че се сблъсках с такива. Всъщност, може би таксиметровите шофьори.

Какви според вас са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 

Всичко, което го няма другаде и на което можем да кажем „наше“.

Многото предизвикателства и възможности за прилагане на креативни идеи.

В чужбина доста често не обичат да излизат от вече установения коловоз.

Какво ви липсваше най-много, докато бяхте в чужбина? 

Най-много, разбира се, ми липсваха семейството и приятелите ми. Изпусках много моменти с тях. Но също така доста ми липсваше това да се смея на истински смешни шеги, да виждам усмихнати хора, да говоря на български език. Едно чувство на освободеност и безгрижие.

Как си намерихте работа?

Взаимно се намерихме 🙂

Любимото ви място в България? 

Балчик.

Защо избрахте да останете в България? Съжалявате ли? 

Минало е много малко време, откакто се прибрах, но мисля че имам баланса, който търсех ‒ хубава работа, готини  колеги и съм си у дома. Не съжалявам. Никак. Надявам се времето да докаже, че съм направила най-добрия избор.

Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)