Йоана Великова: ” Намерете каквото ви кефи, дори на пръв поглед да не е супер доходоносно. Ако сте способни и трудолюбиви, успехът няма да закъснее! ” 

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казвате?
Йоана Великова

Къде работите?
Некст Консулт

На каква позиция?
Експерт по дигитален маркетинг

Опишете работата си с няколко изречения?
Моята ежедневна мисия е да правя нашите клиенти по-конкурентноспособни и успешни не само на локално, но и на глобално ниво. Дигитализацията на българския бизнес е голяма моя страст и една от причините да се върна. Моята работа е свързана със създаване на сайтове, менажирането им, създаване на различни маркетинг стратегии, кампании, SEO и всички други дигитални елементи. Много обичам и писането – според мен знанията, които всеки има трябва да се споделят и по този начин да се обогатява пазара. Сертифицирана съм и от Salesforce Marketing Cloud, тъй като Некст Консулт е Златен Партньор на Salesforce CRM.

Къде сте учили/работили в чужбина? 
Учих в University of Glasgow, стажувах в Arnold Clark Automobiles и работих там две години в различни отдели.

Колко време бяхте в чужбина? 
Пет години.

Кога се върнахте в България?
Точно преди година – през август 2017.

Защо избрахте да се върнете в България?
Не бих могла да посоча една конкрента причина, нещата са доста комплексни, но ако трябва да обобщя – огромното разстояние от близките ми хора наклони везните в полза на прибирането. Знам, че сме късметлии да живеем в свят на технологии и лесна комуникация, но нищо не може да се сравни с това да съм лице в лице със семейството и приятелите ми. Друга голяма причина е моята силна вяра в позитивното развитие на България.

Бихте ли посъветвали младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво бихте казали на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?
Не се наемам да съветвам никого относно такова голямо решение, но да се говори за липса на бъдеще в една европейска страна с прекрасна природа и богата история е абсурдно. Реалистично погледнато, ситуацията в България е доста по-благоприятна от ситуацията в доста други държави по света, така че нека останем оптимисти. Ако под бъдеще се разбира професионално бъдеще, то в България определено има шепи от него, и не само в столицата. Въпросът е, че много млади хора визуализират огромни заплати и лъскави позиции без реално да имат уменията и опита за тях, така че моят съвет е имайте търпение. Намерете каквото ви кефи, дори на пръв поглед да не е супер доходоносно. Ако сте способни и трудолюбиви, успехът няма да закъснее! Нека не мислим само какво да вземем, а да мислим какво даваме.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред вас, когато се върнахте?
ърсенето на апартамент е горчив опит, защото липсва разбиране и адекватна комуникация между собственици, брокери и наемащи. Друг предизвикателен момент беше постоянната нужда да отговарям на въпроса ‘Ами ти защо се върна?’, съчетан със съжалителен/въпросителен поглед. Сякаш това да се прибереш на родното място е нещо немислимо и абсурдно, особено ако си се справял добре в чужбина. Непонятно ми е защо е трудно да се разбере подобно решение? Третото предизвикателство беше, че малко бях отвикнала с леко грубия начин на обслужване от някои продавачи, сервитьори, таксиметрови шофьори, в частност липсата на вежливо отношение. Това отначало много ме разстройваше, но се научих да не се впечатлявам и да се стремя моето отношение винаги да е любезно.

Какви според вас са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?
Определено като най-голям плюс оценявам близките (сравнително) разстояния до море, планина, моя роден град Русе (той е малко по-далечко от София, де..). Огромно предимство е, че сферата, в която работа – дигитални технологии и ИТ – се развива с бързи темпове в България и мога да съм в епицентъра на иновации и вълнуващи промени. Харесва ми и чувството, че съм у дома, че тук е моя корен, да говоря на нашия език – това ми липсваше в Шотландия.

Какво ви липсваше най-много, докато бяхте в чужбина?
Слънцето! Летните следобеди featuring студена бира край морето. Но най-вече близките ми и котката Аляска.

Любимото ви място в България?
Русе!

Защо избрахте да останете в България? Съжалявате ли?
Не съжалявам нито за миг, въпреки че последната година не беше винаги лесна. Обичам да пътувам из света, но за мен е важно да съм базирана някъде, където мога да заредя батериите си и да се чувствам цяла, за мен това място е тук. Моето кътче. Има много смисъл да се живее в България, има много хубави и умни хора, много места за посещаване, много емоции за изживяване, много успехи за постигане.

Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)