Ивайло Маринов: “България има бъдеще и това се забелязва по бавното, но постепенно развитие на други градове освен София.”
Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казвате?
Ивайло Маринов

Къде работите?
C3I Solutions Sofia

На каква позиция?
Team Lead

Опишете работата си с няколко изречения?
Позицията ми има различни задължения, които основно се изразяват в обучението на новопсотъпили техници в нашия екип. Обучението на новопостъпилите техници, не е само на техническо ниво, а и им помагаме да си изградят етика на работа, както и да усъвършенстват техните комуникативни умения. Отговорен съм за 4 клиента, следователно комуникирам с тях и им предоставям анализи, предложения за подобряване на установени процеси и различни административни документации. Имаме и странични проекти, които имат за цел да оптимизират работата на техниците и техните умения.

Къде сте учили/работили в чужбина ?
Завършил съм University of Aberdeen, който се намира в Абърдийн, Шотландия. По-време на образованието си, работих в Бинго и след това в пицария.

Колко време бяхте в чужбина ?

Прекарах 4 години, докато си приключа образованието.

Кога се върнахте в България?
Август 2016г

Защо избрахте да се върнете в България?
Основна причина, беше излизането на Великобритания от ЕС, в резултат на което реших, че няма да е рентабилен, моя престой там.

Бихте ли посъветвали младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво бихте казали на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?
Когато първоначално заминах, смятах че в България няма бъдеще. Прекарвайки няколко години извън България ме обогати на културно и интелектуално ниво, което разшири моя мироглед. Благодарение на развитието и външния поглед, който придобих, осъзнах че в България има много сектори, идеи и процеси, които все още не са установени и с познанията от Чужбина, човек може да е с едни гърди напред.
България има бъдеще и това се забелязва по бавното, но постепенно развитие на други градове освен София (Пловдив, Бургас, може би Варна). Работа и пари има, търпение и мотивация няма.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред вас, когато се върнахте?

Възобновяване на социални контакти, защото аз прекарвах по над две трети от годината в Шотландия, следователно изгубих връзка с много хора.
Сблъсъка отново със сектор услуги, администрация и българското ежедневие, бяха шок в началото, поради масовота разбиране, че зад всяка лична несполука друг е виновен. Новото начало в друг град и изграждане на живот.

Какви според вас са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?

България предоставя изключително много на хората в личностен и професионален план.Природата, която има в България е невероятна и живота в София, предоставя възможността, всеки уикенд различна планина, връх и хижа да бъдат посетени.
Морето е близо от София, което в резултат е предпоставка за уникални уикенди.
От професионална гледна точка, аз имам опит само в центровете за обаждания, но за огромен късмет попаднах в клиничен център за обаждания и това ми дава много добър старт в клиничната сфера.Забелязвам ежедневно, как приятели и познати успяват да създадат всякакъв вид бизнеси, било то модна марка, музикални творения, търговия, маркетинг, всичко видях за последните 2 години да се случва.

Какво ви липсваше най-много, докато бяхте в чужбина?
Липсата, която усетих най-силно беше на близките. Първоначално, когато заминах, не предполагах дори и за момент, че това би ми се случило, но с времето осъзнах колко много ми липсват семейството и приятелите. Благодарение на Шотландия, успях да завържа страхотни приятелства, които продължават в България, защото 90% от нас се прибраха.

Любимото ви място в България?
Варна. След гимназията, исках да избягам от града и от България, но колкото време минава, осъзнавам, че това е мястото, където искам да прекарам живота си.

Защо избрахте да останете в България? Съжалявате ли?
Оставането ми в България е едно от най-хубавите неща, които ми се случиха в последните години. Няма момент, в който да съм съжалил за прибирането ми, поради простата причина, че в Шотландия не се чувствах комфортно. Излизането на Великобритания от ЕС, беше основната причина, след намирането на работа в България, живота ми потръгна и се чувствах страхотно тук, което засили желанието ми да остана.

Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)