Габриела Георгиева“възможността да се развивам и да работя по вълнуващи проекти, докато съм близо до семейството и приятелите си; чувството, че пасвам тук, което България винаги ми е носила; както и развитието на софтуерната индустрия тук.”

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Къде работиш? 
Uber
На каква позиция? 
Software Engineering Intern
Опиши работата си с няколко изречения. 
Присъединих се към екипа на Uber Engineering Sofia съвсем скоро. Стажант съм към екипа, работещ по Tax Reports на глобално ниво в Uber. Заедно с менторите си работя по реален и актуален проект, който съпътства работата на екипа и който ми дава възможност да покажа и надградя вече съществуващите си знания. Имам самостоятелност и от мен се очаква да взимам решения, но също така получавам подкрепа, когато имам нужда от нея.
Къде си учил/работил в чужбина?
След като завърших гимназия тук, записах BSc Computing Science в University of Glasgow (в шотландската част на Великобритания), който завърших в началото на това лято. По време на следването ми също така стажувах като Technology Intern в английската стокова борса.
Колко време беше в чужбина? 
Малко повече от 4 години.
Кога се върна в България? 
Върнах се тук в края на юни месец 2018г.
Защо избра да се върнеш в България? 
Когато пристигнах във Великобритания преди 4 години, бях много развълнувана да поживея в чужбина. Беше ми интересно и любопитно какъв е животът извън България и какви възможности ще ми предложи той.
Смятам, че много хора се чувстват по този начин, особено ако допреди това дори не са имали избора да живеят извън България. Затова и огромна част от съучениците ми от гимназията, записаха висше образование в университети навсякъде из Европа, а дори и Щатите.
След като поживях малко във Великобритания обаче имах възможността да взема собствено и добре обосновано решение относно къде е най-добре лично за мен, тъй като вече бях видяла и двете страни. Изборът ми да съм в България в момента, за разлика от преди 4 години, е напълно свободен и точно заради това никога досега не съм се чувствала толкова щастлива и доволна, не само в България, а и изобщо.
А относно нещата, които категорично наклониха везните насам – за мен това бяха семейството ми, от което се бях отдалечила не само физически (това е неизбежно при дълго време единствено чуване по телефона няколко пъти месечно), и от което имам изключителна нужда да съм част; спокойствието, което намирам тук; хората, които винаги ме карат да се чувствам сякаш наистина “fit”-вам; климата и природата тук (които за мен са несравними с мрачната Шотландия); както и възможностите и запаленото IT community, които открих тук и от които останах изключително приятно изненадана.
Би ли посъветвала младите хора да се върнат в България?  Какво би казала на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 
Съвет бих отправила единствено към онези, които смятат, че тук няма бъдеще. Бих ги посъветвала да пробват, тъй като щом мислят за тази възможност, то вече има неща, които ги привличат насам, просто са открили една нереалистична спирка.
Смятам, че бъдеще има навсякъде, защото бъдещето си го правим ние, всичко друго за мен е просто страх от трудности, които дори не знаем дали съществуват. Както не знаем дали в чужбина е по-добре преди да пробваме, така и не можем да знаем дали тук е по-лошо преди да дадем шанс.
Един хубав пример: аз нямах идея какво е софтуерната инфраструктура в София, но започвайки да се интересувам повече от нещата, които се случват тук в моята сфера, осъзнах, че София ми предлага много повече събития, мийтъпи, семинари и конференции от Глазгоу, следователно и много по-голяма общност от хора, споделящи моите интереси.
Останалите хора, които се чудят, не бих съветвала. За мен най-голяма сила имаше това, че бях пробвала и тук, и навън, и можех да взема обосновано решение за това къде да бъда в момента и къде съм по-щастлива. Бих посъветвала единствено да се пазят от предубеденост, тъй като предубедено решение рядко е оптимално решение.
Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна? 
Не мога да определя нищо конкретно, свързано с преместването ми в София, като предизвикателство. За мен в България всичко е по-спокойно и заради това и някакси ми изглежда по-лесно постижимо. Дори интервютата ми за работа в Uber, макар и в никакъв случай лесни, бяха изключително приятни – вярвам, че заради това какви са хората тук.
Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 
Като основни и огромни три бих посочила възможността да се развивам и да работя по вълнуващи проекти, докато съм близо до семейството и приятелите си; чувството, че пасвам тук, което България винаги ми е носила; както и развитието на софтуерната индустрия тук.
Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина? 
Най-много ми липсваше българската природа и климат. Колкото и да си мислих, че не ми е нужно слънце, за да ми е “слънчево”, след няколко години на острова, оцених много повече това, което имаме тук.
Как си намери работа?
Чрез нетуъркинг.
Любимото ти място в България? 
Пирин! <3 Без съмнение!
Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
Оставам тук, защото намерих това, което търсих! Намерих си работа, която много харесвам за компания, която обожавам. Това ми дава възможност да се развивам в посоката, която търся, докато се радвам на всичко останало, което ми дава България.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)