Диляна Воденичарова-Стоянов: “От нас зависи дали ще го изградим такова, с което да се гордеем и да ни прави щастливи, или такова, което ще ни кара да повтаряме безмислената мантра за липсата на бъдеще дори след няколко десетилетия.”
Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казвате?
Диляна Воденичарова-Стоянова

Къде работите?
Procter & Gamble

На каква позиция?
Key Account Manager

Опишете работата си с няколко изречения?
Отговарям за цялостното портфолио от брандове на Procter & Gamble в една от големите вериги за бързооборотни стоки в България. Работата е изключително динамична и интересна, тъй като изисква широк спектър от сфери на познание и е една постоянна причина да уча и да се самоусъвършенствам.

Къде сте учили/работили в чужбина ?
Завърших средно образование във френски лицей в Мадрид, веднага след което заминах за Барселона, от където 3 години по-късно си тръгнах с бакалавърска степен по PR & комуникации. За магистратурата си избрах университет в Женева и специалност MBA in Sales & Marketing. Успоредно с това работех на непълно време към Philip Morris International, където се занимавах с продажби и реклама на техен продукт.

Колко време бяхте в чужбина ?

До този момент съм прекарала общо 8-9 години, живеейки в различни държави.

Кога се върнахте в България?
През ноември 2016г.

Защо избрахте да се върнете в България?
Винаги съм знаела, че това е моето място, тъй като никъде другаде не съм успявала да се почувствам у дома, така че беше въпрос на време. При мен завръщането беше дългоочакван момент. Противно на масовото мнение, че тук нищо не е наред, аз намирам много неща, заради които си заслужава да изберем България пред която и да е “чужбина”. Знаех, че тук ще имам достатъчно възможности за кариера, от които мога да избирам и реших да опитам първо тук, за да бъда до любимия си човек.

Бихте ли посъветвали младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво бихте казали на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?
Да, разбира се! България има нужда от интелигентни, млади хора. Бъдеще има навсякъде. От нас зависи дали ще го изградим такова, с което да се гордеем и да ни прави щастливи, или такова, което ще ни кара да повтаряме безмислената мантра за липсата на бъдеще дори след няколко десетилетия. На тези, които смятат, че в България няма перспективи ще кажа, че от тях самите зависи дали ще има такива занапред. Да си песимист не е печеливша нагласа. Лично познавам изключително голям брой хора, които не само вярват, че тук има бъдеще, но активно работят това да бъде така. Колкото повече стават тези хора, толкова по-големи възможности ще има за всички ни.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред вас, когато се върнахте?

Нямам три, но имам две. Първото беше да се науча да карам кола в софийския трафик. Чувствах се, все едно за пръв път сядам зад волана, но го преодолях доста бързо, поради необходимост. Второто предизвикателство за мен бяха срещите с нелюбезни хора (в транспорта, по улицата, в магазините… знаете) . Това е нещо, с което трудно се свиква и бързо се отвиква. Открих, че голяма част дори и от най-“сърдитите” хора могат се усмихват, ако проявиш търпение и доза разбиране в отношението си към тях. С останалите си тренирам нервите и селективната памет.

Какви според вас са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?

Най-основното предимство на кариерата в България са многобройните възможности, които се откриват през последните няколко години и се очертава да продължават да се увеличават предвид това колко е апетитна икономиката ни за чуждестранни фирми. Пазарът расте, стандартите и заплатите също. По мое мнение, големите градове и особено София са съвременен рай за квалифицирани и мотивирани млади кадри. Живота в България, също както пазара на труда, е много динамичен и предлага голямо разнообразие, което го прави много привлекателен за млади хора, които постоянно търсят нови предизвикателства и приключения.

Какво ви липсваше най-много, докато бяхте в чужбина?
Приятелите и семейството, които останаха в България, както и възможността да звънна на някой в 9 вечерта и спонтанно да излезнем да си побъбрим в някой парк.

Любимото ви място в България?
Къмпингите по южното черноморие

Защо избрахте да останете в България? Съжалявате ли?
Избрах да остана тук, защото се чувствам спокойна и свободна. Имам възможност да работя стабилна и перспективна работа. Имам бърз и достъпен начин да отдъхна както на море, така и на планина. По-голямата част от най-близките ми хора са тук. България се развива в правилна посока и ще ни предлага все повече причини да останем тук. Не, не съм съжалила дори за минута, че се върнах! Надявам се това да остане така.

Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)