Диян Михайлов: “Хората тук слагат акцент много повече върху добрите и позитивни взаимоотношения, отколкото върху формални клаузи в договори.”
Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.
Как се казваш?
Диян Михайлов (Дидо)
Къде работиш?
The Happy Company School
На каква позиция? 
Co-Founder and Chief Happiness Officer

Опиши работата си с няколко изречения? 
Мисията на нашия екип е да спомогне средната продължителност на живота на хората в България и по света да бъде удължена с минимум 10 години. Разработваме и прилагаме стратегии за здравословен начин на живот, базирани на най-новите технологии и научни открития в превантивната грижа за здравето. Бихме желали да разчупим модела на 20и век, който е изключително фокусиран върху лекуване на болести. В момента сме фокусирани върху времето, което хората прекарват работейки, което съпоставено с другите ежедневни дейности (например сън) е най-съществената част от деня ни. Помагаме на работодателите в България да ориентират своите вътрешни политики към смислени и ефективни инвестиции в здравето на персонала, които се възвръщат многократно чрез по-висока продуктивност и ангажираност.

Къде си учил/работил в чужбина ?
САЩ, Германия, Дания с чести бизнес пътувания в Норвегия, Швеция, Русия, Централна и Източна Европа. Имам BSc International Business и MSc Innovation and Business Development от Copenhagen Business School, Дания, както и множество допълнителни курсове и сертификации от Udemy, Udacity и Coursera, които продължавам да ъпгрейдвам постоянно. Наскоро станах и Certified Corporate Wellness Consultant към Corporate Health and Wellness Association, USA. Един бар в Сан Франциско все още помни една командировка на нашия екип там. Моето призвание и вдъхновение (комбинирани със солидна доза издръжливост на наприятни, кървави гледки) идва от индустриите в сферата на здравето (life sciences). Имам опит от Coloplast (медицински инструменти), TECTRA (офис за технологичен трансфер на технологии в медицината), Accenture и PWC (като консултант по различни проекти с фармацевтични компании).
Колко време беше в чужбина? 
10 години, но все още на всеки 2-3 години стъпвам на различен континент :).

Кога се върна в България? 
2011 г. физически, мисловно няколко години преди това.
Защо избра да се върнеш в България? 
Поканиха ме да се присъединя към топ екипа на PWC, на който съм благодарен и до ден днешен, както и потребност от смяна на мрачното и студено датско време със слънчевото настроение на Южна Европа.

Би ли посъветвал младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казал на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 
Бих посъветвал всеки да помисли дали България е добро място да реализира своя житейски план и да вземе решение. Най-добрите източници на информация по темата са познати и приятели и разузнаване на място тук. В никакъв случай не бих се доверил на мейнстрийм медиите (телевизии, сайтове, т.н.), които предават много изкривена картина на случващото се с акцент върху проблемите. Аз самият направих тази грешка. Бих казал, че в България има солидни възможности и бъдеще за всеки стига да се потруди да ги създаде (като всяко друго място на планетата).

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна? 
Изпитвах много голям културен шок след дългия престой в чужбина. Бях останал със спомени и разбирания за България, които вече бяха много архаични. Бизнес средата, амбициите на хората, администрацията и всичко останало вече се беше променило и трябваше да вляза бързо в ритъм. Най-голямата трудност беше да свикна с мисълта, че някои неща, които отнемат 30 мин в Дания, отнемат 2-3 часа или няколко дни в България. Например банкови и здравни услуги, транспорт, покупки и продажби на движими и недвижими вещи, обедната почивка, която е много плаваща винаги. Първите няколко месеца задължително заредете някакъв мапс в телефона, че ще падне голямо губене и намиране по българските градове. Освен това не се учудвайте, ако ви идват нагости роднини и “забравят” да си тръгнат 🙂

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 
 Едно от големите предимства е възможността, при необходимост, да излезеш лесно от рамките на приетото и формалното. Хората тук слагат акцент много повече върху добрите и позитивни взаимоотношения, отколкото върху формални клаузи в договори. Това си е начин на живот и правене на бизнес в България, който колкото по-бързо усвоите, толкова по-лесно ще се реализирате във всеки аспект. От друга страна България е много подходящо място за ранна фаза за започване на бизнес и експериментиране. Ниски разходи за стартиране, сравнително добра екосистема с множество събития, офис пространства, източници на финансиране.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина? 
Разнообразието от всякакви развлечения, които България и като цяло по-южните държави предлагат.

Как си намери работа?
Networking (чрез контакти)
Любимото ти място в България? 
Южното Черноморие

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
Животът тук ми носи удовлетворение – близко съм до семейството, имам много интересна професия и екип, винаги намирам вдъхновяващи дейности, с които да си запълвам времето си.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)

Интересувате се от нашите кариерни събития?

Абонирайте се!

Разберете първи за нашите предстоящи кариерни събития за българи с опит в чужбина!