Вяра Савова: “Може да звучи парадоксално, но тук има много повече какво да се прави, поради простата причина, че все още не е направено. Специално за обичащия предизвикателства човек като мен, това определено е предимство.”

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казваш?
Вяра Савова
Къде работиш?
Лечение без граници
На каква позиция? 
Координатор

Опиши работата си с няколко изречения. 
Лечение без граници – неправителствената организация в България с най-голяма мрежа от доброволци извън страната. Основната ни мисия е да помагаме на хора, нуждаещи се от лечение в чужбина. Към момента сме над 200 човека в 17 държави и искрено се надяваме съвсем скоро да достигнем минимум 250, тъй като до няколко седмици стартираме тазгодишната си кампания за набиране на доброволци. Така че ако вече сте, или пък скоро ще бъдете в чужбина, имайте предвид, че винаги си търсим още хора, за да можем, съответно, да поемаме повече случаи. Целият процес обаче трябва да бъде фасилитиран и улеснен. Именно тук се намесваме ние, координаторите.

Къде си учил/работил в чужбина? 
Лондон, Великобритания. Завърших магистратура по Права на човека в SOAS, University of London.

Колко време беше в чужбина? 
Близо две години

Кога се върна в България? 
През март 2016 г.

Защо избра да се върнеш в България? 
Смесица между лични и професионални причини, която и до ден днешен не мога да дефинирам точно. Но желанието ми да се върна в един момент надделя над това да остана, което ми се стори достатъчно добър аргумент да си купя еднопосочен билет обратно.

Би ли посъветвала младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казала на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?
Бих посъветвала всеки да вземе решението, което в дадения момент му се струва най-подходящо. Ако е връщане в България – чудесно. Ако не е – пак добре. Важна е обаче предварителната нагласа, че каквото и да е решението, то ще носи със себе си и негативни емоции. Което е напълно нормално. Истината е, че навсякъде е трудно, по една, две или десетки причини. Същевременно е изключително лесно да прехвърлиш цялата отговорност за определени негативни емоции върху средата около теб. Въпрос на нагласа е, която нагласа пък води и до нереалистични очаквания по отношение на мястото, където отиваш.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна? 
Малко или много бях загубила досег със средата, така че ми трябваше известно време да се ориентирам какво, къде и как се случва, както и кой стои зад въпросното случване. Липсваха ми доста неща в началото, но най-ужасна беше загубата на предишната ми рутина. Сутрините в бързия влак с чаша безплатно кафе от Уейтроуз. Прекрасната, малка градска библиотека, където прекарах толкова много уикенди. Малки неща, които не оценяваш. Но най-вече усещането, че може би, все пак, не е трябвало да се връщам. Мисля си, че и други “възвращенци” ще потвърдят, че понякога се хващат как тихичко си задават въпроса “Дали не сбърках?” Тук е моментът да кажа на всички прясно завърнали се – тези мисли са напълно нормални! Отминават.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 
Възможностите. Може да звучи парадоксално, но тук има много повече какво да се прави, поради простата причина, че все още не е направено. Специално за обичащия предизвикателства човек като мен, това определено е предимство. Веднъж върнал се, много по-лесно се интегрираш обратно в средата, отколкото би могъл, когато и да било на другото място. Събираш се със семейство, приятели, посещаваш отново до болка познатите любими места в твоя си град, откриваш нови. Страхотните местенца за разходки и (бюджетни) бягства от големите градове. Повярвайте ми, докато сте тук просто не им отдавате дължимото.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина? 
Хора; котки; другата пък, домашна рутина.

Как си намери работа?
Поканиха ме
Любимото ти място в България? 
София. Просто си е моя.

Бил ли си на предишно издание на Кариера в България. Защо не? Ако, да, кога? 
Да, за да раздавам CV-то на приятел, който по това време беше в чужбина и нямаше как да го направи лично. И в крайна сметка си намери работа именно чрез форума. Мисля, че беше първото му издание.
Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
Останах и все още съм тук поради същата амалгама от лични и професионални причини, поради която се върнах изобщо. Не мисля, че има човек, който да не съжалява в 100% от времето, така че понякога ми се случва. Но причините да съм тук продължават да са повече от тези да съм на друго място, така че засега няма мърдане.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)

Интересувате се от нашите кариерни събития?

Абонирайте се!

Разберете първи за нашите предстоящи кариерни събития за българи с опит в чужбина!