Цветина Ценова:Живеем в чудесна страна, незаменимата ни природа, нашите си традиции, нашата си храна, начинът, по който се забавляват хората, възможността да си със семейството си на всички възможни празници..списъкът е безкраен. … Относно кариерата – от досегашния ми опит знам, че в България има изключително много талантливи, образовани и кадърни хора, с много бързо развиващ се ИТ сектор.”
Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.
Как се казваш
Цветина Ценова
Къде работиш?
Комфо
На каква позиция? 
Quality Assurance Engineer

Опиши работата си с няколко изречения. 
Занимавам се с тестване на част от софтуера, който създавaме – част съм от адс и мобайл екипа. Пиша автоматизирани тестове както за бекенд, така и за фронтенд и native app тестове за различните мобилни телефони.

Къде си учил/работил в чужбина? 
Дания, Business Academy Copenhagen North

Колко време беше в чужбина? 
2 години

Кога се върна в България? 
През 2010 година

Защо избра да се върнеш в България? 
България – дала, България – взела! Живеем в чудесна страна, незаменимата ни природа, нашите си традиции, нашата си храна, начинът, по който се забавляват хората, възможността да си със семейството си на всички възможни празници..списъкът е безкраен. Но да, факт е, че особено след връщането ми от Дания, а и до ден днешен не мога да свикна с пренебрежението, с което все още много хора живеят в същата тази прекрасна страна. Срам ме е от мръсотията навън, срам ме е от пътищата ни, срам ме е от отношението на служителите в държавните учреждения, срам ме е от ниските доходи на повечето хора, срам ме е от болните хора, които не получават никаква помощ от държавата ни, срам ме е да получаваме второ качество на стоките в магазина, срам ме е от толкова много неща..списъкът е отново безкраен

Би ли посъветвала младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казала на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 
Чувала съм хора да казват – “Защо да си търся работа и да взимам 800 лева? Ако отида в чужбина ще взимам много повече!” И аз това питам “защо си търсите работа за 800 лева?” Намерете сфера, в която се чувствате квалифицирани, развивайте се в нея, старайте се да сте онзи човек, който може да постига целите си – и тогава ще дойде моментът, в който ще сте оценени на много повече от 800 лева! В България има достатъчно много възможности, сфери за развитие и нужда от квалифицирани хора!

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна? 
1.Да не нося чадъра си навсякъде с мен 😀 2.Да не очаквам да поздравя някого насреща с “Добър ден” или “Здравей” + усмивка и той/тя да ми отвърне със същото 3. Да шофирам зигзагообразно

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 
Животът в България може да се опише така: нужен ти е един телефонен разговор, за да можеш до половин или един час да събереш цяла банда приятели, да изпиете някъде по чаша бира или вино след работа. Не е нужно това да се случва само уикенда! Може да отидеш да покараш ски… или пък защо не да посрещнеш изгрева на плажа..или да запалиш колата, за да отидеш в онази родопска механа, в която готвят безумно вкусно… Относно кариерата – от досегашния ми опит знам, че в България има изключително много талантливи, образовани и кадърни хора, с много бързо развиващ се ИТ сектор. Въпросът е да попаднеш на правилното за теб място.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина? 
Семейството и приятелите…иии домашния суджук

Как си намери работа?
Networking (чрез контакти)

 

Любимото ти място в България? 
Ами…тя си ми е любима цялата
Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
Ако съжалявах, щях вече да съм избрала друго място. Харесвам работата си, харесва ми начина, по който съм се устрила и се радвам, когато хората все пак избират България! Ей така! За да сме си у дома си, а не някъде, където винаги ще си чужденец! За да опиташ да създаваш и градиш в твоята си страна! И ако всички възпитани и умни хора, напуснали България, си се върнат пак тук ….ееех че прекрасна страна <3
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)