Цветелина Пешева: “Винаги съм разчитала на интуицията и личните си качества, затова и знаех, че ще имам възможност да допринеса за доброто бъдеще на България.”
Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.
Как се казваш?
Цветелина Пешева
Къде работиш? 
SoftServe
На каква позиция?
HR Marketing Specialist

Опиши работата си с няколко изречения? 
Стратегическата цел на „HR Маркетинг“ професионалиста се състои в това да изгради репутацията на компанията така, че хората да имат желание да работят в нея, както и да предизвика лоялността на настоящите й служители. Работата ми включва популяризирането на бранда на компанията, както и поддържането на добрия имидж на фирмата.

Къде си учил/работил в чужбина?
По време на следването ми в България заминах за Амстердам по програма Еразъм. След като завърших, се преместих да живея за две години в Москва.

Колко време беше в чужбина?
2 години и половина
Кога се върна в България? 
В началото на 2014 г.

Защо избра да се върнеш в България? 
Въпреки възможностите за развитие в чужбина, избрах да се върна и да реализирам добрите идеи и практики, които научих навън. Винаги съм разчитала на интуицията и личните си качества, затова и знаех, че ще имам възможност да допринеса за доброто бъдеще на България.

Би ли посъветвала младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казала на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 
Съветът ми е да проучат какви са възможностите на пазара на труда конкретно за техния опит и образование. Да разпитат приятели и познати, да посетят “Кариера в България. Защо не?” и да си поговорят с HR специалисти от различни компании. Да се подготвят да промяна!

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна? 
Предизвикателно беше да започна да се развивам в тотално нова сфера, да натрупам опит за кратко време и изградя добри контакти. Да свикна да си гледам в краката като вървя по улицата. 🙂

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 
Личната и професионална свобода, динамиката, с която се развива бизнесът, възможностите за амбициозните и интелигентни хора.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина?
Семейството и приятелите ми. Свободата да общувам с хора, мислещи като мен.

Как си намери работа?
Networking (чрез контакти)
Любимото ти място в България?
Велико Търново

Бил ли си на предишно издание на Кариера в България. Защо не? Ако, да, кога?
Да, вече три поредни години посещавам форума, поради естеството на работата ми. Задължителни са запознанствата с новите колеги от бранша, както и снимката с куфара.

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
Факт е, че повечето хора на високо управленско ниво в България са на възраст 35-40 г. Това говори за реалните възможности, които предлага бизнесът. Изкачването по йерархичната стълба в компаниите на Запад отнема време и се случва трудно, докато в България възможностите в това отношение са без ограничение. Всичко зависи от твоя личностен и професионален потенциал, както и от желанието ти да промениш и допринесеш за развитието на страната. Избрах да остана в България, защото вярвам в себе си и в това, че нещата вървят в добра посока.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)

Интересувате се от нашите кариерни събития?

Абонирайте се!

Разберете първи за нашите предстоящи кариерни събития за българи с опит в чужбина!