Светлин Рачев: “Аз мисля, че домът на човек е там, където той се чувства щастлив. Бих посъветвал младите хора да преследват мечтите си и ако някои не са удовледворени от живота си в чужбина, да се върнат в България, където няма да им е лесно в началото, но ако наистина са решени да успеят, ще направят всичко възможно и ще реализират целите си.”

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казваш?
Светлин Рачев
Къде работиш?
Технофос ЕАД
На каква позиция? 

Процесен инженер

Опиши работата си с няколко изречения. 

Технофос е иновационен център за развойна дейност, единствен по рода си в света, който чрез тестове пред клиенти демонстрира патентована технология за производство на хранителни добавки за животни. Работата ми е разнообразна, интересна и изпълнена с предизвикателства всеки ден, което ме кара да се раздавам на 150 процента. Младият и мотивиран екип, с който работя превръща работната обстановка в мечтана среда за млади хора, които искат да се развиват.

Къде си учил/работил в чужбина? 

Завършил съм магистратура по химия и обработка на материали в техническия университет “Claude Bernard” в Лион, Франция.

Колко време беше в чужбина? 

8 години

Кога се върна в България? 

Септември 2010г.

Защо избра да се върнеш в България? 

След трудностите, които изпитах да си намеря работа във Франция непосредствено след завършването си, се откри възможност за работа в международна фирма в България. Прецених, че опитът, който бих натрупал, ще се окаже ценен за бъдещото ми развитие и въпреки че не бях планирал да се връщам в България, го направих.

Би ли посъветвал младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казал на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 

Често мои приятели ме питат защо съм се върнал в България след като съм завършил в чужбина и преди всичко защо оставам в България и сега. Аз мисля, че домът на човек е там, където той се чувства щастлив. Бих посъветвал младите хора да преследват мечтите си и ако някои не са удовледворени от живота си в чужбина, да се върнат в България, където няма да им е лесно в началото, но ако наистина са решени да успеят, ще направят всичко възможно и ще реализират целите си.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна? 
Първото нещо, което наистина ми направи впечатление и имах нужда от няколко месеца, за да се адаптирам, е културният шок, който изживях, когато се върнах в България. Тук, начинът на живот, мисленето и възприятието на хората, както и всекидневието, с което се сблъскваш, са много различни от тези във Франция. На второ място бих поставил свикването със самата мисъл, че съм в България и нуждата от изграждането на подходяща социална среда около мен. Друго предизвикателсво за мен беше да променя начина си мислене и да се адаптирам към различния за мен начин на живот в България, за да мога да бъда максимално ефективен в работата си и да се чувствам в свои води във всекидневието си и мисля че успях 🙂

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 
Социалният живот, ниските цени на услуги и данъци в сравнение с останалите страни от Европа и прителите от детството и семейството.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина? 
Морето 🙂

Как си намери работа?
Поканиха ме

 

Любимото ти място в България? 
Любимият ми град Варна

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
Останах в България, защото се чувствам щастлив и на мястото си, поне за момента. Не, не съжалявам.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)