Николай Николов: “Не си представях живота – своят и този на моето семейство – далеч от България.”
Как се казваш? 
Николай Николов
Къде работиш? 
Innovator Creative Spaces
На каква позиция? 
Мениджър на креативното пространство във Варна
Опиши работата си с няколко изречения. 
 Част съм от екипа на Innovator Creative Spaces – първата национална верига от креативни пространства, като първият ни център ще отвори врати във Варна много скоро. Работата ми е динамична и много интересна, имам възможността да се срещам с млади, амбициозни хора, хора с идеи и желание да се развиват. Екипът ни е уникален – комбинация от експерти в различни области, но с една и съща цел и амбиция. Едновременно с това развивам и още един интересен проект – Adventif – който цели популяризирането на красивата българска природа сред чужденците.

Къде си учил/работил в чужбина?
 Завърших Медии и Комуникации в Birmingham City University, Великобритания – няколко месеца по-късно започнах работа в Royal Bank of Scotland.

Колко време беше в чужбина? 
6 години.
Кога се върна в България? 
Май 2017г.

Защо избра да се върнеш в България? 
Причините са повече от една. Не си представях живота – своя и този на моето семейство – далеч от България. Дълбоко в себе си винаги съм знаел, че един ден ще се приберем и няколко месеца след раждането на моя син взехме решението – време е! Винаги след ваканциите или след прекаран отпуск в България се питах – защо трябва да ми е приятно само няколко седмици в годината, защо да не съм със семейството и приятелите си постоянно? Друга причина, която наклони везните, е прибирането на голяма част от моите приятели в България. Месеци преди да се прибера, в Бирмингам имахме една групичка от десетина българи, които сме приятели години преди да напуснем Родината – изведнъж всички започнаха да се прибират – нямаше как само аз да остана и да ме вали дъжд по цял ден! И не на последно място, не съм си представял живота така – да ходя на работа рано сутрин, да се прибирам вечер, да чакам уикенда с нетърпение – ежедневната работа в корпоративна среда не е за мен. Не, че не се вписвам, даже напротив. Но не си представям така своята кариера.
Би ли посъветвал младите хора да се върнат в България? Защо? Какво би казал на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 

Прибирайте се. Имаме нужда от вас. България има нужда от нас. България има бъдеще и това бъдеще сме ние. Истината е, че колкото и добре да се интегрираш в чужбина, колкото и хубава работа да имаш, колкото и пари да получаваш, там не е “у дома” и никога няма да бъде. Няма какво да се заблуждаваме. Да, по-лесно е в чужбина, но ако всички се върнем с натрупания опит, България я чака светло бъдеще. Животът не е само финансови постъпления, времето прекарано със семейството и приятелите е по-ценно от всичко. Определете сами за себе си какво е “щастие” за вас самите? Замислете се дали не го изпускате докато сте в чужбина.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна? 
Първо, беше ми трудно да взема решението да се върна. Сигурен съм, че това е най-голямото предизвикателство пред всеки, който решава да се върне. Трудно ми беше да напусна добре платена, динамична, отговорна и интересна работа в една от най-големите банки във Великобритания – реакцията и жестовете на моите колеги направи заминаването ми още по-трудно. Второ – трудно ми е да се справям с пасивността и инертността у голяма част от хората в България. Хубавото е, че съм заобиколен от амбициозни, активни и будни млади българи, което ми помага да се абстрахирам от този тип поведение. Въпреки това, често ми се налага да се сблъсквам със заспали, незаинтересовани от заобикалящия ги свят хора… Най-мразя когато някой ми каже “тук е така” – е, правиш ли нещо, за да не е така?! Трето – липсват ми елементарни неща като това да пазаря каквото си искам и да плащам каквото си искам онлайн, да не вися по опашки по държавни институции, да не ми се карат тъй като “аз с тая бележка, не съм за това гише”, да си поръчам UBER когато ми трябва, и други малки, но пък улесняващи живота неща. Но това не е точно предизвикателство, а глезотии 🙂

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 
 Само три? Приятели. Семейство. Вкусна храна. Красиво море. Високи планини. Много възможности. Много предизвикателства. Ниски цени. Ниски данъци. Вълнуващо бъдеще.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина? 

България.

Как си намери работа? 
Поканиха ме
Любимото ти място в България?  
Варна. Няма как.

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
 Минали са едва 6 месеца, но не съжалявам. Може би ще мога да отговоря по-обективно на този въпрос след още няколко месеца.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)