Мариела Сиракова: “Да си призная, преди да се прибера, доста дълго време (*с години*) следях различни инициативи в България. Тайничко ми се искаше да бъда тук и част от тях. Сега вече не мечтая. Действам.”

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казваш?
Мариела Сиракова
Къде работиш?
Lean Digital Solutions
На каква позиция? 
Content Marketing Manager

Опиши работата си с няколко изречения. 
В Lean Digital Solutions отговарям за Content Marketing във всичките му разновидности и форми – WebContent, PR, Social Media. Основен език за мен е немски, а голяма част от вътрешната комуникацията протича и на английски. Аз обожавам работата в моята сфера и непрекъснато изпробвам нови техники, методи, подходи и инструменти от маркетинга за имплементиране. Ето защо мога да кажа, че работата ми с всеки изминал ден става все по-динамична. Екипът е сплотен и все повече се допълва. Всеки един от нас е различен и според мен в това е силата ни. Допълнително пиша и за други фирми на свободна практика. Непрекъснато измислям и нови неща, проекти и цели, за които да се боря.

Къде си учил/работил в чужбина?
Завърших политология, журналистика и немска филология в университета в Лайпциг. Магистър съм, като завърших по старата образователна система, по която се учеше над 5-6 години с държавни изпити и по трите специалности. По време на следването се издържах сама, както повечето български студенти. Така успях да събера доста важен опит и да изпробвам различни области. Няколко години се занимавах със SEO и Copywriting. Бях във Fraunhofer Institut, където се занимавах с екологична журналистика. По това време обмислях дали да не запиша и докторантура. Сега съм щастлива, че не тръгнах в тази насока. След като завърших, работих в една рекламна агенция. Малко преди това бях започнала да се занимавам вече много обстойно с Content Marketing, пишейки за една организация – Leipzig School of Media, която се фокусира върху обучението на завършили журналисти. А миналата година, преди да реша да се завърна в България, бях част от Editorial- & Social Media Team на немската телевизия RTL2.

Колко време беше в чужбина? 
Много – цели 12 години.

Кога се върна в България? 
Наскоро – декември месец миналата година. Практически от 9 месеца живея отново в България.

Защо избра да се върнеш в България? 
Няма логическа причина – почувствах, че е дошло време. Просто в точното време имах смелостта не само да чувствам, а и да се оставя това чувство да ме води. Дори и малко да ме беше страх от решението ми.

Би ли посъветвала младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казала на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 
Бих посъветвала не само младите, но и вече не толкова младите да се замислят каква цел имат в живота си, къде могат да бъдат най-полезни – и за себе си, и за всички останали, и къде се чувстват най-добре. Знаете ли, никой никъде не е завързан. На мен лично ми трябваше доста време. Нужно бе да премина през различни катарзиси, за да осъзная, че е въпрос на личен избор. Дали ще решиш нещо или пък не, и двете са избор. Както Дон Кихот е казал “Свободата Санчо, е едно от най-ценните блага..“. Е, аз мога да кажа, че свободата е избор и че изборът е най-ценното благо. Вече всеки сам за себе си може да реши какви са приоритетите му и как иска да живее. За мен лично човек навсякъде може да бъде успешен, стига да има правилната нагласа и да е готов да работи за успеха си.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна? 
Едното е все още предизвикателство, а именно да не се оставям на всеобщата летаргия. Много хора тук са изключително летаргични и някак незаинтересовани от нищо, което се случва около тях. Те са пасивни и чакащи. А то почти всичко, винаги и в голяма степен зависи от теб самия. Второто нещо, от което дори ме заболя, когато се върнах тук, бе чуждата реакция. Чух обезкуражителното “Ама ти защо се върна?“, “ Ходи си там. Ти там си беше добре“, “Тук нищо не става“. Ами истината е, че с тази нагласа, която тези хора имат, няма и как да стане нещо. Всичко иска работа и всеотдайност. Третото е малко банално, обаче на мен лично ми тежи. Тук много малко хора се усмихват, а аз крача с една много бодра крачка и огромна усмивка. Това с усмивката обаче съм решила да не го отучвам. Надявам се да успея.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 
Предимство е, че семейството ти е наблизо. Предимство е, че е подходящо място за развитие в много сфери. Ниски разходи за стартиране на собствен бизнес, свобода за развитие и не на последно място, я има свободата за експериментиране. Друг е въпросът до каква степен е развит предприемаческият дух. Истината е, че аз от няколко месеца непрекъснато виждам млади, надъхани и можещи хора с желание, което ме радва и също така ме мотивира. За съжаление те не са толкова много, колкото бих искала да бъдат, но пък тенденцията е нарастваща.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина? 
Семейството ми липсваше, най-много. Въпреки че в момента, за съжаление, макар да съм тук, отново не успявам да прекарвам с тях толкова време, колкото ми се иска. Но мисля, че показвам някакъв напредък, а и научавам някои неща наново. Когато си бил дълго време в чужбина и си свикнал да се справяш сам, някак си се отучваш от много основни неща – примерно да споделяш или обясняваш в детайли. Аз, а може би и много други студенти, за да не притеснявам родителите си, премълчавах много от трудностите, които срещах. Така се отучих да споделям. Другото, което много, много ми липсваше беше едно чувство – да се кача примерно на една скала и да се разпея с пълно гърло. Не че в Алпите не съм го правила 😀 Като цяло мисля, че е много важно човек винаги да има място, на което да може да се връща и да е винаги добре дошъл.

Как си намери работа?
Обява за работа в интернет

Любимото ти място в България? 
Имам много любими места в България, но като цяло Родопите са ми най-любими.

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли?
Засега не съжалявам. Аз като цяло никога не съжалявам. Живея според правилото, че всичко което става, има някакъв смисъл. Щом аз съм почувствала, че трябва да се върна, значи е било правилното решение за мен в този момент. А не съжалявам понеже всичко, което правя го приемам като опит, следваща стъпка в моя личен пъзел. Да си призная, преди да се прибера, доста дълго време (*с години*) следях различни инициативи в България. Тайничко ми се искаше да бъда тук и част от тях. Сега вече не мечтая. Действам.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)