Лилия Джипова: “България е супер яка”, както гласи небезизвестният надпис, който можем да срещнем на много места из София. 🙂 Ако започнем от природата, минем през традиционната ни кухня, споменем нескъпия стандарт на живот и завършим с високоскоростния и достъпен почти навсякъде интернет. 🙂 Това е само малка част.”

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казваш?
Лилия Джипова

Къде работиш?
В процес на търсене на работа съм.
Къде си учил/работил в чужбина?
Бях в Германия и учих 6 месеца във WWU Münster в студентския град Мюнстер.

Колко време беше в чужбина? 
6 месеца

Кога се върна в България? 
Върнах се на 01.03.2013

Защо избра да се върнеш в България? Избрах да се върна в България поради много причини. Една от главните беше, че не си представях да продължа живота и развитието си в Германия. Повярвах, че в България ще открия много възможности за професионална реализация и така и стана. Не съжалявам нито ден за взетото решение, защото в родината си се чувствам прекрасно.

Би ли посъветвала младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казала на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 
Много мои приятели са в чужбина, някои от тях останаха там – чувстват се добре, други завършиха и се върнаха в България, за да продължат кариерата си тук, трети изкараха няколко години и се прибраха по една или друга причина. Изводът, който аз си правя, е, че всеки сам решава за себе си кое е най-доброто за него и е важно всеки да следва вътрешния си глас, защото така ще се чувства истински щастлив, където и да се намира. Идеята да избереш да учиш в по-престижен университет (самата аз го направих), да натрупаш опит в друга по-развита страна си е наистина голям плюс. Но подкрепям идеята след това да се върнеш, за да инвестираш спечеления опит в България и да се превърнеш в ценен и висококвалифициран кадър за страната си. Възможността да бъдеш забелязан и оценен тук в България, според мен е много по-голяма. В чужбина си оставаш чужденец. Опитвам се да показвам на приятели в чужбина добрата страна на България и ги подканвам да се връщат тук. Изтъквам възможностите за реализация в неговата/нейната сфера, а те не са малко. Разбира се, им разказвам и за собствените си преживявания по време на престоя си в чужбина, а и след като съм се върнала в България и споделям как животът ми се е променил само и единствено към хубаво. 🙂 На онези, които смятат, че в България няма бъдеще, бих казала: елате, върнете се, потърсете, споделете опита си и възможностите ще дойдат сами. За съжаление наистина това с “тук няма бъдеще” е доста клиширано и вече е крайно време да се изтрие от главите на хората 🙂 Просто не съм съгласна, че в България няма бъдеще, защото, който търси и действа – намира и успява.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна? 
Единственото и най-голямо предизвикателство за мен беше реакцията, на близки, приятели, познати за взетото ми решение, тъй като не исках да разочаровам никого с новината, че съм се върнала и че не съм завършила образованието си там. Но в крайна сметка осъзнах за себе си, че е най-важно да следваш сърцето си, а на мен то ми подсказваше, че мястото ми е в България. За всичко останало – образование, работа, както винаги бях много оптимистично настроена и знаех, че всичко ще се подреди, защото се чувствах щастлива, отново върнала се в България.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 
На първо място – не се чувстваш чужденец – близо си до роднините и приятелите си. Второ – в момента наистина много чуждестранни фирми инвестират в България и търсенето на млади кадри се увеличава постоянно, което означава, че тук има бъдеще. Особено търсени са не само IT специалисти, но и тези, които владеят чужд език, а се предполага, че хората, които заминават за чужбина владеят чужд език. Трето – “България е супер яка”, както гласи небезизвестният надпис, който можем да срещнем на много места из София. 🙂 Ако започнем от природата, минем през традиционната ни кухня, споменем нескъпия стандарт на живот и завършим с високоскоростния и достъпен почти навсякъде интернет. 🙂 Това е само малка част.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина? 
Семейството и приятелите ми

Как си намери работа?
Обява за работа в интернет
Любимото ти място в България? 
Градът, в който съм отраснала – Созопол. Най-хубавият град.

Бил ли си на предишно издание на Кариера в България. Защо не? Ако, да, кога? 
Да, на изданието през 2016

Как форумът ти помогна за твоето кариерно развитие?
Запознах се и се срещнах лично с доста представители на различни фирми.

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
Както вече споменах, не съжалявам нито ден, че съм взела това решение 🙂 Искам да се развивам в страната си. Чувствам се добре тук. А пък и съм родена на 03.03.1993г. – абсолютен патриот! Как да не остана! 🙂
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)