Константин Русков: “Двете най-добри решения през живота ми бяха да замина да уча за Германия и после да се върна в България. Не беше никак леко, нито там, нито тук. Но като погледна назад, не съжалявам за нищо.”

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.
Как се казваш?
Константин Русков
Къде работиш?
Правна кантора Русков и Колеги
На каква позиция? 
Собственик

Опиши работата си с няколко изречения. 
Адвокат. Основната дейност на кантората (правна и счетоводна) е да съпътстваме дейността на клиенти основно от немскоговорящите страни (но не само) в България. В момента при нас работят 16 адвокати и счетоводители.

Къде си учил/работил в чужбина? 
Германия. Университет Лайпциг. Преди да основа собствена кантора, работих 5 години в една голяма немска адвокатска кантора.

Колко време беше в чужбина? 
Общо шестнайсет години. Първo като ученик, после като студент, съдебен стажант и адвокат.

Кога се върна в България? 
2009

Защо избра да се върнеш в България? 
Обстоятелствата ме принудиха. Последните две години като самостоятелен адвокат в Германия ми показаха, че в тази професия е минус да си чужденец, нищо, че бях завършил там. А и след завършването на университета социалния ми живот намаля, повечето ми приятели от следването напуснаха Лайпциг.

Би ли посъветвал младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казал на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 
Принципно да. България в много отрасли е недоразвита в сравнение с Германия и това дава възможност за бързо развитие. Но това е и индивидуално. Всеки трябва сам да прецени дали в България се търсят хора с неговата професия, дали иска да работи точно това, което е учил. Дали иска да има спокоен живот (в такъв случай да си седи примерно в Германия) или е склонен да има всекидневни предизвикателства.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна? 
1. Менталитетът на хората – много от тях искат да печелят бързо много пари, без да полагат необходимия труд и проявяват търпение и инициативност. 2. Институциите – не са особено ефективни. Но спрямо 2009-а, когато се върнах, има напредък. 3. В личен план – да си намеря социална среда. Но се справих, макар че повечето ми приятели са като мен, тоест хора, които са учили и живели в чужбина и после са се завърнали.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 
1. Възможност за бързо кариерно израстване. 2. В социален план е по-леко и комуникацията с другите (освен по работни въпроси) е непринудена. В собствената държава си и на теб не гледат с предразсъдъци. 3. Свобода. В Германия за всяко нещо има правила. Много често тези правила са необходими, за да може да работи обществото. Но понякога особено неписаните правила затрудняват в ежедневието.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина? 
Първите години докато бях в Германия не ми липсваше нищо. Всичко беше ново и интересно. Но последните три години ми липсваше най-вече социалният живот.

Как си намери работа?
Изградих собствен бизнес.

Любимото ти място в България? 
Доста са – Камен дел на Витоша, Синеморец, Балчик и др.

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
Двете най-добри решения през живота ми бяха да замина да уча за Германия и после да се върна в България. Не беше никак леко, нито там, нито тук. Но като погледна назад, не съжалявам за нищо.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)