Карина Карагаева: “…смятам, че е голямо богатство да се родиш в държава, в която много неща не са уредени и има трудности. Това изгражда характер и може да допринесе по много начини за успешната себереализация стига да се гледа на ситуацията като на възможност…Не е случаен изразът, че диамантите се раждат под силен натиск – България създава условия за раждането на много диаманти.”

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казваш?
Карина Карагаева
Къде работиш?
Voccess corporate
На каква позиция? 
Съосновател и корпоративен тренер

Опиши работата си с няколко изречения. 
Компанията предлага tailor made обучения с фокус развитие на човешкия капитал и иновативни подходи за управление. Аз се занимавам с бизнес развитието, стратегически партньорства и провеждам обучения, тъй като съм сертифициран корпоративен тренер. Философията на компанията задава нов, задълбочен и холистичен подход към управлението на човешкия капитал и всяко обучение има трансформационен характер за участниците, като същевременно е много ясно ориентирано към резултат.

Къде си учил/работил в чужбина?
Работила съм в Корк, Ирландия в европейския щаб на Apple Inc. Преминах и през стартъп обучението/акселератора на Founder Institute в Лондон, по време на което основах собствена компания там.

Колко време беше в чужбина? 
Две години.

Кога се върна в България? 
Преди точно 1 година.

Защо избра да се върнеш в България? 
Искам да развивам собствен бизнес тук и да подкрепям организации и хора да градят по-успешен бизнес и да трансформират ограничаващите си вярвания, че средата изцяло определя успеха. Натрупах ценен опит и се научих да постигам изключителни резултати в много предизвикателна корпоративна среда. Сега е време да изградя собствена компания, прилагайки същите стандарти за качество и реализирайки смела визия за начина, по който бизнеса трябва да се случва.

Би ли посъветвала младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казала на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 
Вярвам, че всеки заслужава да изгради живота си така, както иска и както му носи най-голямо удовлетворение и щастие независимо от географската ширина. Едновременно с това смятам, че е голямо богатство да се родиш в държава, в която много неща не са уредени и има трудности. Това изгражда характер и може да допринесе по много начини за успешната себереализация стига да се гледа на ситуацията като на възможност и да се търси как тя да се оползотвори по най-добрия начин. Бих им казала “България е супер яка”, нали помните откъде е това. 😉

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна? 
Цялостната атмосфера в България е доста по-тежка и ми беше трудно (все още ми е) да се съхраня и дистанцирам от негативизма и тягосното усещане, което ми носят най-обикновени неща като пътуване в градския транспорт или комуникиране с администрацията. Мръсният въздух ми действа цялостно на тонуса и ме ядосва, защото е резултат на неадекватни управленски решения. Предизвикателство за мен се оказва и липсата на увереност и знание у хората, че от тях зависят ужасно много неща. Продължава да ми е много трудно да разбера защо толкова масово хората отказват да поемат отговорност за това, което зависи от тях, и съответно не предприемат елементарни действия – понякога са като хипнотизирани и дори парализирани и просто наблюдават безучастно случващото се наоколо.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 
– Както наскоро си говорихме с близък приятел – държавният апарат не функционира на повечето нива и това създава вакуум, благодарение на който се раждат гениални идеи в редица области. Тоест – поради това, че тук има много нерешени проблеми и “дупки”, за които държавата няма механизъм или решения – частният бизнес и предприемачите имат богата почва за раждане на иновации и креативни решения.
– От чисто финансова гледна точка, тук животът е доста евтин, а и правенето на бизнес в сравнение с други държави в Европа е доста по-изгодно. За това последното има какво да се желае, но все пак в сравнение с други държави наистина е по-леко откъм данъци и такси.
– Тук има доста качествени и смислени хора и фактът, че всички се познаваме, улеснява случването на нещата веднъж щом влезеш в ядрото и в общността. В чужбина е доста по-трудно да изградиш мрежа или да достигнеш до някой конкретен човек. Тук този “някой” вероятно е на разстояние “две съобщения във фейсбук” и вече имаш номера му.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина? 
Умея да се чувствам “вкъщи” независимо къде се намирам по света и съответно нищо да не ми липсва. Но ако все пак трябва да кажа нещо – разходките в лятна нощна София ми липсваха по някакъв особен и изненадващ начин.

Как си намери работа?
Започнах собствен бизнес, сама се интервюирах и се наех. 😉

Любимото ти място в България? 
Скалите на Синеморец над плажа при р. Велека.

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
Тук са хората, с които споделяме общи ценности и които имат смелостта да работят здраво за реализиране на общите ни цели. Това е основната причина да се чувствам добре в момента тук и не съжалявам. Не е случаен изразът, че диамантите се раждат под силен натиск – България създава условия за раждането на много диаманти.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)

Интересувате се от нашите кариерни събития?

Абонирайте се!

Разберете първи за нашите предстоящи кариерни събития за българи с опит в чужбина!