Камелия Христова: “Но когато човек е далеч от родината си, само тогава може да оцени какво губи. Ако се върнат ще имат всичко това, което са загубили. ”

 

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

 

Представи се с няколко изречения.

Камелия Христова, на 28 от град Лом.

 

Къде си училa/работилa в чужбина?

През 2007 след завършването на 12ти клас заминах за Дания. Бях 9 години в Дания, като през този период съм учила и работила. Бакалавърът е от Business Academy Aarhus, град Орхус, магистратурата е от Aalborg University, град Олборг. За да мога да си помагам финансово, съм заемала различни длъжности през годините.

 

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина?

На първо място семейството и приятелите. На следващо място, хубавото време. Дания е страна с различен климат, където или духа вятър, или вали. А често и двете. И разбира се планините.

 

Колко време беше в чужбина и кога се върна?

Бях 9 години в Дания и се върнах през юли тази година.

 

Защо избра да се завърнеш в България?

Имам лични причини да се върна. Настрана от това, мисля, че млад човек с добро западно образование и няколко говорими езика е необходим на страната си. Специалността ми, мениджмънт на околната среда и устойчиво развитие, е рядка и сферата като цяло тепърва ще започва да се развива. В България има много проблеми свързани с околната среда и рано или късно ще се обърне внимание и на тази част от икономиката. Мога да заключа, че се върнах, защото мисля и вярвам, че мога да се реализирам в сферата на околната среда.

 

Би ли посъветвала младите хора да се върнат в България? Защо? Какво би казала на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?

Да, бих ги посъветвала. Но когато човек е далеч от родината си, само тогава може да оцени какво губи. Ако се върнат ще имат всичко това, което са загубили. Поне при мен е така.  Ако не вярват в себе си и в бъдещето на страната, по-добре да не се прибират. България има нужда от позитивни и мотивирани хора.

 

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред  теб, когато се върна?

Да си изградя социална среда, второ – да приема, че нещата са различни от това, което е било в Дания и трето – системата работи малко по-различно.

 

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? .

Образованието и опита от чужбина са предимство, безспорно. Можеш да виждаш семейството си поне два пъти повече отколкото преди. И не на последно място да опознаеш родината малко по- добре в сравнение с късите ваканции, когато всичко се правеше следвайки строга програма.

 

Опиши живота си в България с три думи.

Предизвикателство. Спокойствие. Щастие.

 

Любимото ти място в България?

Берковският Балкан

 

Как си намери работа?

След много къс период на търсене се появи нещо подходящо и кандидатствах. Одобриха ми документите, преминах през последващите интервюта и ето ме – имам работа.

 

Къде и на каква позиция работиш?

Работя в Язаки на позиция Environment, Health and Safety Specialist

 

Опиши работата си с няколко изречения?

Наскоро започнах и тепърва навлизам в работната среда. Работи се с млад, знаещ екип и нямам търпение да се „гмурна“ и науча всичко това, което предтои и да им бъда полезна както на компанията и колегите,така и на околната среда.

 

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли?

Може да е малко клиширано, но “камъкът тежи на мястото си”. Нека проверим дали ще се окаже така. Определено е предизвикателство и съм мотивирана да докажа, че връщането ми в България е един добър избор.

  • Martin Nygaard

    We miss you here in Denmark, but everyone needs to follow their heart and do what makes you happy.

    I wish you all the best Kami.

Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)

Интересувате се от нашите кариерни събития?

Абонирайте се!

Разберете първи за нашите предстоящи кариерни събития за българи с опит в чужбина!