Илия Грозданов: “Тук имаш възможност реално да правиш промени в обществения живот. В САЩ и Обединеното кралство просто влизаш в една изградена и добре работеща система и си част от голямата матрица, малко зъбно колело в големия двигател. Тук ти си двигателят. Ти си носителят на новото. ”

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казваш?
Илия Грозданов
Къде работиш?
Адвокатско дружество „Динова, Русев и съдружници“, както и МДВ Профешънал Едюкейшън
На каква позиция?
Съдружник в адвокатско дружество, Преподавател в School of Finance and Accounting for Young Professionals, Business Essentials, ACCA Corporate and Business Law Global

Опиши работата си с няколко изречения
Интелектуално предизвикателство, съчетано с непрекъснат процес на личностно и професионално развитие. Работата ми изисква нестандартно мислене, критичен подход и висока степен на взискателност най-вече към самия мен. Професията ми дава възможност да променя малка част от българската действителност към по-добро, да внеса мъничко нормалност в отношенията с всички, с които работя. В България имам възможност да работя по проекти, които на практика са прецеденти в българската правна действителност и да дам своя скромен принос за промяна на системата.

Къде си учил/работил в чужбина?
Живях няколко години в САЩ, където започнах като exchange student и след това учих в University of California San Diego. След това завърших Magister Juris в Оксфорд, което е местния еквивалент на LLM с фокус върху европейско и международно финансово право.

Колко време беше в чужбина?
Общо 5 години

Кога се върна в България?
През октомври 2007

Защо избра да се върнеш в България?
Изборът и причините са винаги лични. Общото винаги е неизбежната степен на дискриминация, която винаги е на лице независимо колко си успял извън България. Лично при мен причините бяха няколко. На първо място възможностите за развитие в България са много по-големи отколкото извън България, особено в САЩ и Обединеното Кралство. Под възможности за развитие нямам предвид финансовия аспект, а чисто професионалните възможности и възможностите за бизнес. В България пазарът е неразвит. Това само по себе си предпоставя повече принципни възможности за реализация на нови идеи, защото нишите са повече. Най-лесното е да вземеш готова идея от страните, в които си живял, и да я приложиш в България. Примери за това има много.

В областта на правото в България имам възможност да създавам прецеденти и да променям, поне малко, системата, която има сериозна нужда от промяна. Тук имаш възможност реално да правиш промени в обществения живот. В САЩ и Обединеното кралство просто влизаш в една изградена и добре работеща система и си част от голямата матрица, малко зъбно колело в големия двигател. Тук ти си двигателят. Ти си носителят на новото. Ти си носителя на добрите практики, които си научил по време на престоя си в чужбина. При работата си тук имам възможност да участвам в процеса по създаване на нормативни актове, да помагам за по-доброто им качество – възможност, която извън България е почти изключена.

В чисто личностен план, едно от основните предимства на България е природата. Нито в Обединеното Кралство, нито в САЩ имаш възможността с няколко часа с кола да си на две морета или в планината. Там трябва да хванеш самолет или да шофираш 5-6 и повече часа. Просто разстоянията са по-големи. В наши дни времето е най-ценния ресурс. Не бих искал да прекарвам 40% от малкото свободно време, което имам, във висене по летища.

От друга страна, тук можеш да си позволиш доста по-висок стандарт на живот, въпреки по-ниските брутни приходи, защото и разходите са много по-ниски. В САЩ и Обединеното Кралство данъците са доста по-високи, наеми, разходи за живот и всичко друго. Вземете един прост пример – колко от Българите в чужбина живеят в собствени жилища и колко са под наем? Колко пъти вечерят навън? Важен е не брутният размер на приходите, а какъв стандарт на живот можеш да си позволиш.

Би ли посъветвал младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казал на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?
Както споменах, изборът дали да се върнеш в България или не е строго личен и причините за всеки са лични. Когато се върнах, приятелите ми бяха убедени, че няма да издържа повече от шест месеца в България. Десет години по-късно аз се чувствам много по-добре и смятам, че за мен това беше правилното решение. Виждам много млади хора, които се връщат и приветствам това, защото е добре както за тях, така и за обществото ни като цяло. Считам, че само този процес – на връщане на млади хора в страната има потенциала реално да промени обществото и най-вече народопсихологията ни, начина на живот в държавата. Много младежи отиват да учат в чужбина без ясна идея как точно ще приложат знанията си след това. Съветът ми е – когато избирате какво да учите, преценете дали и къде знанията, в които ще инвестирате, могат да бъдат приложени и дали те са приложими в България. Трудно е да наемеш прекрасен млад човек за работа в правна кантора без той да има познания по българско право, въпреки, че е експерт в английско или френско право.

Тези, които мислят, че в България няма бъдеще, бих попитал какво е бъдещето, което очакват да имат извън България? Какви цели си поставят? Дали наистина извън България е по-добре? Животът не е само финансови постъпления и определено с пари не всичко се купува – най-ценното в нашето ежедневие  – времето – не се купува. Бъдещето определяме сами. Възможностите са навсякъде. От нас самите зависи да ги идентифицираме и да се възползваме от тях.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна?
Да се абстрахирам от простотията.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?
Повече възможности поради все още развиващия се пазар, доста по-умерения ритъм на живот. В България work-life баланса е доста под нивата на запад, но в същото време позволява да водиш нормален стандарт на живот. Природата и приятелите. Камъкът си тежи на мястото.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина?
България, приятелите, българската храна.

Как си намери работа?
При случайно посещение на кариерно изложение.

Любимото ти място в България?
Язовир „Широка поляна“

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли?
Причините да се върна са и тези, които ме карат да остана. В допълнение бих посочил и новите приятели и колеги, които срещнах след като се върнах. Със сигурност не съжалявам – точно обратното.

Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)