Анна Дикова: “Върнах се, тъй като видях добри възможности за реализация и развитие на кариерата ми в България. Надявах се, че с натрупаните знания и опит във Франция мога да допринеса, дори и малко, за развитието на моята област на дейност в България.”

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казваш?
Анна Дикова
Къде работиш?
Technophos JSCo, част от групата Ecophos
На каква позиция? 

Мениджър лаборатория и мини-пилотна инсталация

Опиши работата си с няколко изречения. 

Работата ми е много интересна, динамична и всеки ден срещам нови предизвикателства. Научно-изследователската и развойна дейност е основната част от задълженията ми. С изпитванията, които провеждаме, подпомагаме разработването на нови продукти и технологии на R&D отдела на групата Ecophos. Паралелно с това се занимавам с организация, координация и контрол на дейностите в отдел лаборатория. За момента работим с двама лаборанти и се надяваме екипът ни да се разрасне в най-скоро време с млади специалисти по химия.

Къде си учил/работил в чужбина?

Учих химия във Франция в Страсбургския университет. Там завърших бакалавър и след това магистратура. След магистратурата си, спечелих стипендия за докторантура в Института по химия в Страсбург (Institut de Chimie, Université de Strasbourg). Така започнах кариерата си в научно-изследователската дейност. Четири години работих върху проект за синтез на нови молекули с против туморно действие. Паралелно с това работих върху разработването и прилагането на нови методи в катализата.

Колко време беше в чужбина? 

Доста – 10 години !

Кога се върна в България? 

Преди около година – средата на 2016-та

Защо избра да се върнеш в България? 

Върнах се, тъй като видях добри възможности за реализация и развитие на кариерата ми в България. Надявах се, че с натрупаните знания и опит във Франция мога да допринеса, дори и малко, за развитието на моята област на дейност в България.

Би ли посъветвала младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казала на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 

Да! Mисля, че в България може да се намерят много добри възможности за реализация за млади специалисти. Според мен, твърдението, че в България няма бъдеще, е било актуално преди известен брой години. Ако знаеш как да валоризираш получените знания и опит в чужбина, не виждам защо един млад човек да няма много добри възможности за реализация.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна?
Предизвикателство беше по-скоро да взема решението да се върна. За щастие имах много добър пример от приятели, които няколко години преди мен се бяха върнали. Много съм им благодарна, защото съветите и подкрепата им бяха много ценни. След като се върнах, като цяло не съм срещала големи трудности. Имах късмета да избера компания, в която екипът е наистина страхотен. Хората са млади, динамични и винаги на разположение. Мисля, че това е една от причините да не срещна проблеми с адаптацията към тази нова среда.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?
Като предимство номер едно бих сложила самия начин на живот. За мен животът в България е много по-динамичен и хората са доста по-отворени, в смисъл na open-minded. Отделно, в България можеш да имаш по-лесен “достъп” до неща, които (може би) не би могъл да си позволиш в чужбина. Тук се включват разбира се излизане на ресторант, бар и т.н. Но аз говоря главно за култура и изкуство – концерти, театър, опера и т.н. Това обикновено е доста скъпо удоволствие в чужбина. Относно кариерата, мисля, че със същите опит и образование, в България може да имаш много по-добри възможности, отколкото в Западна Европа. Това предполагам, че зависи от самите специалности. Но поне в моята област на дейност наблюдавам, че има огромна липса на (млади) специалисти с опит.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина?
Нищо и всичко. Като цяло винаги е имало баланс между двете, но в зависимост от моментите е натежавало едното или другото. Нищо, тъй като се адаптирах доста бързо със страната и начина на живот. Имам много приятели и в ежедневието не ми е липсвало нищо. Всичко, тъй като хората и начинът на живот са различни, от гледна точка на приоритети, начин на забавление и на гледна точка. Също така виждах рядко семейството и приятелите ми от България.

Как си намери работа?
Обява за работа в интернет

Любимото ти място в България?
Може да звучи странно, но това е Градката градина в София. За мен това място е вълшебно – фонтанът с балерината, Народният театър, хората. Там кипи живот и в същото време се чувства едно безкрайно спокойствие. Там се чувствам като у дома.
Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
Защото имам работа, която ме мотивира, и защото мога да съм по-близо до близките и приятелите си. За момента, не съжалявам за решението си да се върна и остана в България.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)