Андрей Райков: “Истината е, че в България се случват много хубави неща, които човек ще види, ако иска да ги види. Все повече и повече високо-квалифицирани и амбициозни българи се връщат и се развиват тук.
Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.
Как се казваш?
Андрей Райков
Къде работиш?
Уча.се
На каква позиция?
Ръководител на екип “Учебно съдържание”

Опиши работата си с няколко изречения?
В Уча.се ръководя екипа от 50 човека, които всеки ден създават новo учебно съдържание – нашите видео уроци, упражнения и индивидуални учебни игри. Отделно ръководя и малък екип по Business Analytics, с който научаваме от какво имат нужда нашите потребители и правим Уча.се още по-добър. Координирам и други проекти, свързани с развитието на нови функционалности на сайта.

Къде си учил/работил в чужбина?
Завърших бакалвър и магистратура Electrical Engineering and Computer Science в Jacobs University Bremen в Германия. След това, в общ проект между същия университет и 2 фирми – SCHOTT Solar и SolarWorld, завърших и докторантурата си в сферата на соларната енергия.

Колко време беше в чужбина?
9 години
Кога се върна в България? 
Лятото на 2015

Защо избра да се върнеш в България? 
 След толкова години в Германия и всичките готини истории за start-up средата в София, усещах, че е време за промяна с посока България и реших да се потопя в това приключение. С Дарин, основателят на Уча.се, бяхме съквартиранти 5 години в университета и възможността да работим отново заедно по кауза, която помага на България, само засили желанието ми да се върна.

Би ли посъветвал младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казал на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 
Бих им казал да не разчитат на чуждото мнение за България и че най-добрият начин да преценят, е да се върнат и да го изживеят за себе си. Много лесно е да се пуснеш по негативното течение, което се носи за България. Истината е, че в България се случват много хубави неща, които човек ще види, ако иска да ги види. Все повече и повече високо-квалифицирани и амбициозни българи се връщат и се развиват тук. И след като се върнат, разбират, че тук им е мястото и тук се чувстват щастливи.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна?
Начинът на шофиране по улиците и неспазването на правилата – все пак след 9 години в Германия бях привикнал на тяхната ситуация по пътищата 🙂 Забавно и интересно предизвикателство беше, че започвах кариера в ново направление, но това не го отчитам като пречка. Аз обичам такива предизвикателства. И третото предизвикателство беше търсенето на квартира – отне ми доста време – 6 месеца. Но това си беше ценен опит и уроци.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 
Невероятната възможност за изграждане на мрежа от контакти – лични и професионални. Всичко е наблизо. Който обича да е сред природата (и това наистина е всеки), ще е в своя рай. За амбициозни и можещи хора, с правилната работна етика, наистина няма граници на това, което могат да постигнат в България.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина?
 Семейството и приятелите ми, които са тук… и храната.
Как си намери работа?
Networking (чрез контакти)
Любимото ти място в България? 
Планините.

Бил ли си на предишно издание на Кариера в България. Защо не? Ако, да, кога? 
Не. По това време никога не бях в България.

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
 Тук съм щастлив, израствам и се чувствам полезен и на място.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)

Интересувате се от нашите кариерни събития?

Абонирайте се!

Разберете първи за нашите предстоящи кариерни събития за българи с опит в чужбина!