Автор на снимката е Цветелина Белутова.
Александра Козбунарова: “Бих посъветвала младите хора да се върнат, но с правилната мотивация и настройка.”
Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казваш? 
Александра Козбунарова
Къде работиш?
 MOVE.BG
На каква позиция?
Програмен координатор

Опиши работата си с няколко изречения?  
Основната ми работа е да се грижа за това различните проекти на органзацията ни, свързани с предприемачество и развитие на дигиталната икономика в България, да се движат напред и безпроблемно. Това включва координацията на дейностите на партньорските ни организации и компании. В момента, например, съм се фокусирала върху един съвмествен проект с Google – казва се EDIT on the ROAD, своеобразно роудшоу в страната, чиято цел е в седем града да свърже младите предприемчиви хора, които се занимават с разработка на дигитални технологии, с конвенционалния бизнес, за да работят заедно за подобряването на бизнес климата на местно ниво. Това начинание се осъществява с подкрепата на 15 партньори в цялата страна. На ежедневна база общувам с най-различни интересни хора с каузи и желание да променят средата около себе си, което е изключително зареждащо. Често се оказвам и контактна точка или свързващо звено между хората.

Къде си учил/работил в чужбина ?
Завърших публицистични науки в Свободния Виенски университет и известно време работих там като журналист на свободна практика – за едно месечно списание за и от мигрантската общност на име dasBIBER и за локалния виенски вестник Bezirkszeitung . Последната година имах възможността и да водя упражнения за първокурсниците в моята специалност в университета.

Колко време беше в чужбина?
Бях в Австрия четири години.
Кога се върна в България? 
Първо през юли 2015 г. временно и без никакво намерение да оставам. През октомври отидох до Виена да си събера покъщнината и се върнах окончателно.

Защо избра да се върнеш в България? 
Почти случайно. Накратко, защото установих, че тук кариеното развитие е много по-бързо.

Би ли посъветвала младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казала на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 
Да, бих посъветвала младите хора да се върнат, но с правилната мотивация и настройка. Аргументът, че тук купонът и свободата са по-големи, е само на половина валиден. Но и България, колкото и да изглежда безперспективна дестинация за много хора, е място с огромни възможности. Било то за експерименти чисто кариерно, било то заради многото предизвикателства, с които може да се сблъскаш, и ако си се настроил така – да ги видиш като възможности и каузи.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна? 
Отначало имаше известна нотка на културен шок. Ако за достатъчно време си се откъснал от средата тук, после ти е малко трудно да привикнеш със странните разговори на твърде битово ниво в градския транспорт, неразбираеми за теб политически убеждения, с които се сблъскваш в междуградския автобус, нежеланието за работа, което е доста често срещано явление, дори сред младите хора, безсмислената и често безнаказана агресия на всяка крачка. В момента, в който обаче установиш, че имаш доза контрол над средата около себе си и можеш да се обградиш с правилните хора, да си избереш каузите и в известна степен да си подредиш живота според собствените си разбирания, някак си гореспоменатото се предъвква по-лесно.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?
От една страна компромисът, който правя с качеството си на живот е много по-малък, отколкото в чужбина. При правилната настройка е трудно да останеш без работа. И не на последно място хората.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина? 
Семейството, разбира се. Също и това, че в България всичко е на крачка разстояние и достъпно – планини, гори, море.

Как си намери работа?
Networking (чрез контакти).

Любимото ти място в България? 
Планината, няма значение коя.

Бил ли си на предишно издание на Кариера в България?
Не, но ще се поправя.

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
Както идването ми, така и оставането ми бяха планирани много набързо и в движение. На 19, когато реших, че заминавам, изобщо нямах намерение да се връщам, но винаги съм искала да правя нещо за България. Дойдох за два месеца стаж във в. Капитал, за да си уплътня лятото, докато медиите, за които пишех в Австрия, имаха лятна пауза. Една забавна подробност е, че идването ми беше финансирано по програма Еразъм+. По време на стажа установих, че тук имам въможнст много по-бързо да се развия кариерно и да науча много повече – същото, което постигнах тук за около две години, щеше да ми коства десетина в Австрия. Разбира се, в оставането ми имаше и доза личен фактор в лицето на тогавашната ми половинка. Що се отнася до съжалението – откровено да, в първите няколко месеца съжалявах, защото бях свикнала с доста по-подреден живот и хаосът тук ме побъркваше. После открих чар в това. Не че и сега не ме дразнят и натъжават някои неща тук, тъкмо напротив. И все пак към днешна дата смятам, че да се върна е най-доброто, което съм правила за себе си.
  • IP Ivan

    Най-искренният коментар който прочетох тук, “тук кариерното развитие е по-бързо”, ето това е рационална причина да се върнеш.

Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)

Интересувате се от нашите кариерни събития?

Абонирайте се!

Разберете първи за нашите предстоящи кариерни събития за българи с опит в чужбина!