Александър Маджаров: “Макар да бях изградил връзки и приятелства в Англия, малко от тях се доближаваха до това, което най-близките и истинските приятели могат да ти дадат.”
Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казваш? 
Александър Маджаров
Къде работиш?
Работя в „B EYE“ ltd.
На каква позиция?
Business Intelligence Consultant – QlikView Developer & Designer
Опиши работата си с няколко изречения. 
Водя малък екип от Business Intelligence консултанти. Работата ни е фокусирана основно върху създаването, подобряването и поддръжката на QlikView апликации, и решения за автоматичен репортинг от най-разнообразен характер. Занимаваме се с инфраструктурни проекти, интеграции на софтуер и други. Задълженията ми включват много комуникация с клиенти – често на различни позиции и от различни организационни звена. Въвличам се с изграждане на вътрешни правила и процедури, както и в проекти за обучение и развитие на екипа ни.

Къде си учил/работил в чужбина?
Учих 4 години в University of Southmapton в Англия. Курсът ми беше директна магистратура, което е стандартният вариант при повечето инженерни специалности в Англия. Последните 2 години от следването работих почасово. След като завърших пръдължих да работя full time на същото място, но активно търсих инженерна позиция.

Колко време беше в чужбина? 
Прекарах около 4 години и половина в Англия, но се връщах за по-големите празници. Домът ме зовеше.

Кога се върна в България? 
На 7-и март 2015 г.

Защо избра да се върнеш в България?
В последните години, докато следвах и търсех работа, имах колебания дали изборът да стана инженер ми пасва. Въпреки че нямах голямо желание да остана и да градя дългосрочно живота си във Великобритания, виждах малко перспективи за кариера в България, особено предвид специалността ми. Бях изправен пред кръстопът къде и какво да работя докато един ден мой близък приятел не ми спомена, че отскоро е започнал интересна работа като business intelligence consultant в малка българска компания. Много бързо успя не само да ме запознае с дейността и целите на фирмата, но и да предаде ентусиазма на колектива. Веднага бях заинтригуван – малка сплотена компания, бързо набираща скорост, в перспективна сфера. Възможността да работя с доверен приятел, който уважавам, и да съм близо до семейството и приятелите си също беше примамлива. Не се колебах дълго и скоро имах телефонно интервю. Две седмици по-късно вече се бях прибрал в България. Често точно работата определя къде ще живееш и при мен случаят не беше по-различен.
Би ли посъветвал младите хора да се върнат в България? Защо? Какво би казал на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?
Предполагам много зависи от това в каква област искат да се развиват и доколко България предоставя възможности за кариерата, която са избрали. За машинни инженери пазарът на работа в България не предлага голям избор и ако държах да работя по специалността си, нямаше как да го постигна на родна почва. Затова не бих искал или очаквал от другите да се върнат тук, ако нямат никаква перспектива за развитие. Бих посъветвал всеки, който знае какво иска, да търси възможност да го реализира, независимо дали в България, или в чужбина. Разбира се, много бих се радвал, ако повече умни хора се връщат в България, особено по-предприемчивите, защото те могат да създадат условия за други българи, които искат да се върнат, но просто не виждат кариерно бъдеще тук.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна?
За мой късмет не бих могъл да изредя три. Бях щастлив, че съм се върнал у дома, близо до роднините и приятелите си, социалният ми живот беше повече от задоволителен и имах нова вълнуваща работа, така че най-важните неща за мен бяха, така да се каже, уредени.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?
За мен лично, най-големите предимства са близостта с роднините и приятелите, и да говоря на родния си език. Тези неща могат да звучат тривиално, но съм сигурен, че всеки, който е живял дълго време в чужбина разбира за какво говоря. По отношение на предимствата на кариерата в България пред чужбина, мисля, че това е твърде обширна тема, за да се обобщи. Зависи с какво се занимаваш. Хубава или лоша работа можеш да намериш навсякъде. За момента вярвам, че в в EYE съм намерил страхотна среда за развитие като човек и професионалист и само това е от значение.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина?
Определено най-много ми липсваха близките и приятелите. Макар да бях изградил връзки и приятелства в Англия, малко от тях се доближаваха до това, което най-близките и истинските приятели могат да ти дадат. Като цяло се чувствах самотен, а осъзнаването, че с машиностроенето съм поел по път, който не ми пасва, допълнително ме натоварваше. Другото нещо, което ми липсваше беше родният език.

Как си намери работа? 
Може би Родопите. За жалост съм имал много малко възможност да пътувам из България. Това е нещо, което малко по малко искам да променя.
Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли?
Основната причина да остана е работата и възможностите за развитие, които тя ми предоставя. Мисля също, че след като усетих какво е да си разделен от близките и приятелите за дълго време, съм по-малко склонен да напусна България отново. Надявам се да продължавам да имам перспективи и да не ми се налага да правя такъв избор. Дали съжалявам? Категорично не. По-важният въпрос е дали съм направил най-добрият избор, но това само времето ще покаже.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)