Александър Балев: “В България има доста удобства, които трудно се намират в чужбина. Хората могат винаги да си дадат една година срок и , в случай че не им хареса, отново да се „върнат“ в чужбина.”

Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.

Как се казваш?
Александър Балев
Къде работиш?
Proxiad Bulgaria
На каква позиция? 
Technical Account Manager

Опиши работата си с няколко изречения. 
Аз съм техническия член на бизнес екипа, помагам по време на presales и дискусии с клиенти. Като Account Manager отговарям също за дългосрочните партньорства с някои от нашите клиенти.

Къде си учил/работил в чужбина?
Учил съм и съм работил във Франция в Монпелие на брега на Средиземно море. Най-значителния ми опит е в Capgemini.

Колко време беше в чужбина? 
Над 25 години, заминах там като малък, почти целият ми съзнателен опит е във Франция.

Кога се върна в България? 
Преди година и половина (12/2015)

Защо избра да се върнеш в България? 
Доста дълго време го обмислях и взех решение, че ако не се пробвам сега, след това няма да имам възможност.

Би ли посъветвал младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казал на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 
Да, в България има доста удобства, които трудно се намират в чужбина. Хората могат винаги да си дадат една година срок и , в случай че не им хареса,отново да се „върнат“ в чужбина. Има доста неща, които младите не могат да оценят без известен трудов стаж и опит.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна? 
Езикът, определено – след толкова време във Франция не се чувствах комфортно с българския… в крайна сметка не е проблем. Оставих много приятели там, а в София не познавах почти никого, когато се прибрах. Социалните правила – те се различават доста от френските, хората се учудваха защо минавам всяка сутрин да се ръкувам с всички в офиса, от друга страна в България сме свикнали на много дълги и сърдечни пожелания, когато на мен ми е трудно да кажа повече от „честит рожден ден“ или празник 🙂

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България? 
Качеството на живот. Все още се намират качествени продукти, хората обичат да излизат и да се веселят. Макар и да работим повече часове от французите, ние излизаме по-лесно от рутината метро-работа-метро. Администрацията. Колкото някои да не са съгласни, спрямо моя опит, българската администрация е много по-качествена от френската. Данъците се смятат по-лесно и нето заплатите са наистина нето. Хората са генерално по-услужливи, когато съм имал някакъв проблем винаги е имало някой (непознат), който да ми помогне.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина? 
Кухнята естествено!

Как си намери работа?
Обява за работа в интернет

Любимото ти място в България? 
Черноморието
Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
Дадох си една година, за да видя дали успявам да се адаптирам. Не съжалявам, че се върнах. Малко са нещата, които биха ми липсвали, и най-често те могат да се компенсират.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)