Николай Гевечанов: “…Няколко месеца по-късно си бях взел еднопосочен билет за насам и останалото е история.
Избери и ти кариера в България. Регистрирай се безплатно за най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина.
Как се казваш?
Николай Гевечанов
Къде работиш?
Viber
На каква позиция?
Partnership Specialist

Опиши работата си с няколко изречения?
Имам привилегията да работя в екип, където трудът ми се цени и имам страхотни примери, от които да уча и да се развивам. Динамиката, на която винаги съм държал в работната си среда, изгражда ДНК-то на екипа ни. Работим по множество различни проекти със сериозен мащаб едновременно и с това си качество, средата напомня до известна степен на стартъпската. Всеки в екипа има своето определение за нея, моето е стартъп на стероиди. Еднакво важно е да бъдеш автономен и да умееш да работиш в екип, тъй като сме шепа хора и ако не можем да разчитаме един на друг, сме загубени.

Къде си учил/работил в чужбина?
Дания, Copenhagen Business Academy; Първата ми работа, чийто фокус не беше просто оцеляване, а професионално развитие, беше в компания, която съосновах с 4-ма мои състуденти. Занимавахме се с бизнес консултантство като работехме чрез иновативен модел, в който действащите лица бяха студенти от различни специалности, релевантни за самия случай. Нашата роля беше да фасилитираме и да бъдем ментори на студентите. След 30-тина уъркшопа с различни институции, компании и стартъпи, преустановихме дейността си, но самата концепция все още ме привлича. Следващата ми работна авантюра беше в стартъп, където разработвахме и продавахме (почти) 360-градусова камера, което ме въведе изключително бързо в света на тези технологии, като отново съм работил доста на концептуално ниво с бизнес модели и установяване на партньорства.

Колко време беше в чужбина?
Почти 6 години
Кога се върна в България? 
Декември 2016

Защо избра да се върнеш в България? 
Ще ми се да мога да дам кратък, ясен и конкретен отговор, но нямам такъв. Почувствах, че тук ми е мястото поне за близкото бъдеще, като се прибрах миналото лято. Няколко месеца по-късно си бях взел еднопосочен билет за насам и останалото е история.

Би ли посъветвал младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казал на онези, които смятат, че в България няма бъдеще? 
На мнение съм, че трябва да следваме собствените си интуиция и житейски път – независимо дали ще ни откарат в България, Дания, Англия или Мозамбик. Има преживявания, от които имаме нужда и до които няма как да се докоснем, ако не подходим с отворен ум. Същото се отнася и по отношение на хората, които не вярват в бъдещето тук. Не смятам, че е нужно бурно да ги агитираме – нека всеки направи този избор сам. Мога единствено да ги уверя, че възможности и среда има, но по-голямо значение имат подходът и нагласата към тях.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна?
Ужасната зима (х3)

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?
Безспорно сме благословени с локацията си и с природните си дадености. Животът тук (в частност София) не отстъпва по нищо, освен липсата на нощен транспорт, на по-големите европейски градове, в които съм бил. Има търсене и поле за изява за хора с международен опит и по-мащабно мислене.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина?
Лятото, спонтанността на хората и цялостния им дух за живот.
Как си намери работа?
Networking (чрез контакти)

Любимото ти място в България? 
Прекалено труден въпрос, а дори не съм я обиколил в степента, в която бих искал. И все пак – Родопите, с всичките им изящни извивки и омайващи гледки. На всеки, който не го е правил, препоръчвам да обиколи язовир Батак пеша нощем през лятото при ясно небе. Времето спира и митовете за самодиви оживяват на фона на Млечния път.

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли? 
Единственото, за което съжалявам, е, че нямам вроден талант за пеене.
Контакти

Имате въпроси? С удоволствие ще ви отговорим! :)

Интересувате се от нашите кариерни събития?

Абонирайте се!

Разберете първи за нашите предстоящи кариерни събития за българи с опит в чужбина!